HomevestiPapa Franjo: Isus je najveći dar

Papa Franjo: Isus je najveći dar

Cijeli svijet očekuje rođenje Djeteta koje je došlo kako bi nas spasilo. Papa Franjo će stoga večeras u 21.30 sati, u vatikanskoj bazilici, slaviti božićnu svetu misu koju će prenositi brojne televizijske postaje u svijetu.

Osjećaj koji će večeras svaki čovjek osjetiti u srcu bit će božanski drhtaj koji protresa povijest – rekao je Papa na općoj audijenciji 19. decembra, te podsjetio da je Božić pobjeda poniznosti nad ohološću, jednostavnosti nad izobiljem, tišine nad bukom, molitve nad mojim vremenom, Boga nad mojim ‘ja’.

Zbivanja sljedećih dana

Večeras će, dakle, Sveti Otac slaviti božićnu misu koja će se prenositi u cijelom svijetu, i to u vrlo visokoj kvaliteti slike, uz pomoć 4K HDR tehnologije, koju osigurava Vatican Media, struktura Dikasterija za komunikaciju Svete Stolice. Sutra, na Božić, papa Franjo će udijeliti apostolski blagoslov Urbi et Orbi, a u srijedu, 26. decembra, na blagdan svetoga Stjepana prvomučenika, na Trgu svetoga Petra će održati podnevni nagovor.

Božić je ako prihvatimo Isusova iznenađenja

Smislu je Božića papa Franjo posvetio cijelu katehezu na posljednjoj općoj audijenciji. Bit će Božić ako poput Josipa damo prostora tišini; ako poput Marije Bogu kažemo ‘evo me’; ako poput Isusa budemo blizu onima koji su sami; ako poput pastirâ iziđemo iz svojih ograda da bismo bili s Isusom – istaknuo je tada Sveti Otac te dodao – Bit će Božić ako pronađemo svjetlo u siromašnoj betlehemskoj spilji.

Neće biti Božić ako budemo tražili blistavi sjaj svijeta, ako se natrpamo darovima, objedima i večerama, a ne pomognemo barem jednom siromahu koji sliči Bogu, jer Bog je na Božić došao siromašan. Želim vam sretan Božić, bogat Isusovim iznenađenjima! Mogla bi nam ta iznenađenja izgledati nezgodna, ali to je Božji ukus. Ako ih prihvatimo, sami ćemo sebi pripremiti prekrasno iznenađenje. Svatko od nas u srcu ima skrivenu sposobnost da se iznenadi. Dopustimo da nas za ovaj Božić Isus iznenadi – potaknuo je papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: