Homeporuke i poslanicePapa Franjo iz Poliklinike Gemelli: Zdravstvena skrb ima biti dostupna svima

Papa Franjo iz Poliklinike Gemelli: Zdravstvena skrb ima biti dostupna svima

Nedeljnji je podnevni nagovor bio poseban. Papa Franjo je s balkona na 10. katu Poliklinike Gemelli izrazio zadovoljstvo što može održati uobičajeni nedjeljni nagovor, s vjernicima koji su se u velikom broju okupili ispred bolnice. Svoje je misli upravio posebno bolesnicima te uputio snažan apel za mir i nacionalnu slogu u Haitiju

Papa Franjo je nedjeljni podnevni nagovor održao s balkona na 10. katu Poliklinike Gemelli u kojoj se oporavlja nakon operacije kojoj je bio podvrgnut prošle nedjelje. Bila je to za njega također prigoda da zahvali na dobrim željama koje je primio ovih dana. Zahvaljujem vam svima; snažno sam osjetio vašu blizinu i potporu vaših molitvi – rekao je te se osvrnuo na evanđelje iz današnje liturgije.

Evanđelist Marko govori o skrbi učenikā, koje je Isus poslao, za bolesnike; mazali su ih uljem i liječili. Ulje je znak sakramenta bolesničkoga pomazanja, ali je ono također slušanje, blizina, briga i nježnost onih koji se brinu o bolesnoj osobi, ublažavajući tako njezinu bol – rekao je Papa. Svima je nama, prije ili poslije, potrebno to „pomazanje“ blizine i nježnosti – dodao je – i svi ga možemo darovati nekom drugom: posjetom, telefonskim pozivom, rukom pruženom onima kojima je potrebna pomoć. Sjetimo se da će u protokolu konačnoga suda, jedna od stvari koju će nas pitati biti blizina s bolesnicima.

Ovih sam dana boravka u bolnici ponovno osjetio koliko je važna dobra zdravstvena služba – kazao je ističući da je u svim zemljama potrebna besplatna zdravstvena služba koja jamči dobru uslugu dostupnu svima. To je dragocjeno dobro koje ne se ne smije izgubiti. Zato se imaju zauzeti svi, jer je ona potrebna svima i zahtijeva prinos sviju. Čak se i u Crkvi dogodi da neka zdravstvena ustanova, zbog lošega upravljanja gospodarski ne stoji dobro, te je prva pomisao na koju se dolazi ta da se ta struktura proda – primijetio je Papa te upozorio – Ali, tvoj je poziv u Crkvi; nije taj da imaš novca nego da pružiš uslugu, a usluga je uvijek besplatna. Nemojte to zaboraviti: valja očuvati besplatne ustanove.

Sveti je Otac potom izrazio zahvalnost i ohrabrenje liječnicima i svim zdravstvenim djelatnicima i osoblju Poliklinike Gemelli, kao i svih drugih bolnica, koji – kako je istaknuo – mnogo rade. Bolesne je povjerio Mariji, Zdravlju bolesnih, te potaknuo vjernike da mole za sve bolesne, posebno za bolesnu djecu i one koji su u teškom stanju. Neka nitko ne ostane sam, svatko može primiti pomazanje slušanja, blizine, nježnosti i skrbi – istaknuo je Papa.

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja papa Franjo se osvrnuo na stanje u Haitiju nakon ubojstva Predsjednika države, te se pridružio pozivu haićanskih biskupa da se prekine nasilje u toj zemlji, da se odloži oružje i izabere život. Blizu sam dragom haićanskom narodu; nadam se da će prestati spirala nasilja i da će ta zemlja nastaviti put prema budućnosti mira i sloge – rekao je papa Franjo.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: