HomevestiPapa Franjo Kolumbovim vitezovima: Budite znak Božje ljubavi

Papa Franjo Kolumbovim vitezovima: Budite znak Božje ljubavi

Papa Franjo je jučer primio u audijenciju članove Kolumbovih vitezova, reda koji je prije 100 godina ustanovio časni sluga Božji otac Michael McGivney, te im zahvalio za zauzimanje u korist kršćanskih zajednica na Bliskom istoku, žrtava rata, siromaštva i progona

Kolumbovi su vitezovi tako stotu obljetnicu svojega karitativnog djelovanja proslavili s Petrovim nasljednikom. Papa se spomenuo brojnih djela koje je taj red ostvario nakon Prvoga svjetskog rata. U tim su mračnim godinama, tamo gdje je nedostajala čak i hrana, Kolumbovi vitezovi, na poziv Benedikta XV., velikodušno odgovorili na svaku humanitarnu potrebu stanovništva. I ne samo to. Osnovali su – kako je napomenuo papa Franjo – sportske centre za mlade, škole i kuće, posvećujući se obrazovanju i katekizmu.

 

Zauzimanje za Bliski istok

Papa je potom istaknuo još jedan važan vidik njihova djelovanja, te im zahvalio zato što su znak Božje ljubavi posebno za izbjeglice i prognane. Posebno mislim na vaše vjerno svjedočenje svetosti i dostojanstva ljudskoga života, i to na lokalnoj i na nacionalnoj razini. To vas je uvjerenje potaknulo da materijalno i duhovno podupirete kršćanske zajednice na Bliskom istoku, jer u progonjenom i izbjeglom bratu i sestri s tog područja vidite svoje bližnje, za koje ste znak beskonačne Božje ljubavi – istaknuo je Papa.

 

Nadvladati globalizaciju ravnodušja

Zbog zauzimanja za najpotrebitije, odanosti Papi i ustanovljenja fonda Vicarius Christi kako bi odgovorili na univerzalno poslanje milosrđa Crkve, ta je bratovština, koju je osnovao časni sluga Michael McGivney – prema Papinim riječima – primjer koji valja nasljedovati kako bi se barem pokušalo spasiti svijet od kulture odbacivanja i globalizacije ravnodušja. U našem svijetu, obilježenom podjelama i nejednakostima, vaše velikodušno zauzimanje u služenju svima potrebitima pruža, i to posebno mladima, važno nadahnuće za nadvladavanje globalizacije ravnodušja i zajedničku izgradnju pravednijega i inkluzivnoga društva – istaknuo je papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: