HomevestiPapa Franjo krenuo na 35. apostolsko putovanje na Kipar i u Grčku

Papa Franjo krenuo na 35. apostolsko putovanje na Kipar i u Grčku

Sveti Otac Franjo je u četvrtak 2. decembra 2021. iz Rima zrakoplovom krenuo na svoje 35. apostolsko putovanje na kojem će pohoditi Kipar i Grčku, a koje će završiti 6. decembra, izvijestio je Vatican News.

Prije polaska iz njegovog prebivališta u Domu sv. Marte, Papu je pozdravilo nekoliko izbjeglica iz Sirije, Konga, Somalije i Afganistana koji sada žive u Italiji. U njihovoj pratnji bio je i apostolski milostinjar kardinal Konrad Krajewski. Među njima su bili i migranti koje je papa Franjo pri svom posjetu otoku Lezbu 2016. godine poveo iz izbjegličkog kampa svojim zrakoplovom u Rim.

Pošto je napustio Vatikan, Sveti Otac se zaustavio u Župi Svete Marije Anđeoske, blizu Zračne luke Fiumicino gdje se pomolio pred likom Gospe Loretske. Ondje se također susreo sa skupinom izbjeglica koje je ta župna zajednica primila.

Zrakoplov nove talijanske kompanije ITA-e, s kojom Papa leti prvi put, poletio je u 11 sati i 5 minuta. Dolazak u Međunarodnu zračnu luku Larnaka na Kipru očekuje se oko 15 sati po lokalnom vremenu (14 sati po srednjoeuropskom).

Papa Franjo je prilikom napuštanja talijanskog zračnog prostora uputi brzojav talijanskom predsjedniku Sergiju Mattarelli. U njemu je poručio da putuje kao hodočasnik na drevne izvore sa željom da se susretne s braćom u vjeri i tamošnjim stanovništvom.

Prvoga dana pohoda, nakon svečanosti dobrodošlice, Papu očekuje susret s klerom i predstavnicima pokreta u Nikoziji, susret s ciparskim predsjednikom Nicosom Anastasiadesom te predstavnicima vlasti, civilnog društva i diplomatskog zbora.

(IKA/KMC)

FOLLOW US ON: