HomevestiPapa Franjo kroz 2017. godinu

Papa Franjo kroz 2017. godinu

Prošla je, 2017. godina, za papu Franju bila vrlo intenzivna i ispunjena događajima, putovanjima i susretima. Izdvojit ćemo samo neke od njih, koji su ju možda najjače obilježili. Sveti je Otac ovu godinu započeo susretom održanim 5. januara u Dvorani Pavla VI. u Vatikanu, sa 7000 stanovnika talijanskih pokrajina Lazij (Lazio), Umbrija (Umbria) i Marche, koje su u augustu i oktobru 2016. godine pogodili snažni potresi. Četrnaestoga je januara u Vatikanu primio palestinskoga predsjednika Abu Mazena, koji je nakon toga otvorio ured palestinskoga veleposlanstva pri Svetoj Stolici.

 

Februar – Na sveučilištu i kod anglikanaca

U februaru je, točnije 17. februara, Papa posjetio rimsko sveučilište Roma Tre, i prvi put ušao u jedno javno veleučilište. Tom je prigodom kazao da je sveučilište mjesto dijaloga u različitostima, na kojemu valja razgovarati o integraciji, jer – kako je kazao – migracije nisu opasnost, nego izazov u svrhu rasta. Deset dana nakon toga papa Franjo je bio prvi papa koji je posjetio anglikansku crkvu Svih svetih u Rimu, kada je pak istaknuo da se ekumenski dijalog vodi u hodu.

 

Mart – Europo, sjeti se svojih vrijednosti!

Dvadeset četvrtoga marta, uoči proslave 60. obljetnice Rimskih ugovora koji su učvrstili temelje Europske zajednice, vođe su se Staroga kontinenta susreli s Papom koji ih je podsjetio na temeljne vrijednosti, od jedinstva do solidarnosti, od obitelji do pomoći mladima.

 

April – Uskrsli i odbačeni kamen

Na kraju tradicionalnoga Križnog puta u Koloseumu, 14. aprila, papa Franjo se sabrao u molitvi. Vraćamo se Tebi spuštena pogleda od srama, i srca punoga nade – kazao je nakon što je nabrojio terete koji pritišću ljudsku svijest. Tijekom mise na Uskrs, slavljene na Trgu svetoga Petra, Papa je istaknuo da je Isusovo uskrsnuće otajstvo odbačenoga kamena koji je u konačnici temelj našega života.

 

Maj – Susret s Trumpom

U maju, 4. maja, Papa je primio u audijenciju sudionike prve opće skupštine Tajništva za komunikaciju, i tom prigodom istaknuo da reforma ne znači samo malo obojiti stvari. Dvadeset dana poslije, 24. maja, papa Franjo se susreo s novim predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trumpom. Među temama razgovora bilo je zauzimanje Crkve u SAD-u za migrante, stanje na Bliskom istoku i zaštita kršćana pod prijetnjom terorista.

 

Jun – Duh Sveti povezuje različitosti

Pedeset tisuća vjernika, članova katoličke Karizmatske obnove, koji slave 50 godina ustanovljenja, ali i evangelici i pentekostalci, animirali su bdijenje uoči Duhova, održano 3. juna na nekadašnjem trkalištu Circo Massimo u Rimu. Njih je Papa podsjetio da je oprost najveći dar Duha Svetoga.

Desetoga juna Sveti se Otac u Predsjedničkoj palači na Quirinalu susreo s predsjednikom Talijanske Republike Sergiom Mattarellom, te pozvao tu zemlju na međusobnu suradnju i zajedničke inicijative kako bi se potaknuli procesi u svrhu novih mogućnosti za dostojan rad.

 

Prvi kardinali od Laosa do Salvadora

Tjedan dana poslije Papa je primio njemačku kancelarku Angelu Merkel, s kojom se usuglasio oko odgovornosti međunarodne zajednice u suzbijanju siromaštva i gladi, opće prijetnje terorizma i klimatskih promjena. U poslijepodnevnim satima 28. juna, uoči svetkovine svetih Petra i Pavla, papa Franjo je predvodio konzistorij za imenovanje pet novih kardinala, prvih u Laosu, Maliju, Švedskoj i Salvadoru.

 

Oktobar – Riječ napreduje i raste

Jedanaestoga oktobra Papa je govorio na skupu povodom 25. obljetnice apostolske konstitucije ‘Fidei Depositum’, koja je popratila objavljivanje Katekizma Katoličke Crkve, i tada istaknuo da je tradicija živa stvarnost; Božja Riječ se ne može čuvati u naftalinu, nego ona napreduje i raste.

 

Novembar – Bijele ruže na grobovima

Na Dušni dan papa Franjo se najprije zadržao među grobovima, a potom slavio misu na američkom groblju u Nettunu, nedaleko od Rima, gdje počivaju poginuli u Drugom svjetskom ratu. Osim toga, posjetio je i Ardeatinske jame u Rimu, gdje se pomolio i položio bijele ruže na nekoliko grobova tih 335 žrtava krvoprolića, vojnika i civila, koje su 24. marta 1944. godine iz osvete počinili nacisti.

 

Nuklearno oružje, logika straha

Na kraju, 10. novembra, primajući sudionike međunarodnoga simpozija o nuklearnom razoružanju, koji je organizirao novi Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, papa Franjo je odlučno osudio nuklearno oružje, koje služi logici straha.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: