Homeporuke i poslanicePapa Franjo: Kršćanska je novost opraštati i ljubiti neprijatelje

Papa Franjo: Kršćanska je novost opraštati i ljubiti neprijatelje

Na slici: Papa Franjo na misi u Bariju  (Vatican Media)

Na misi u Bariju, papa Franjo je podsjetio da je Isusova revolucija najveća u povijesti, a traži od nas da ljubimo svoje neprijatelje. Zatražio je od nas ekstremizam ljubavi, jedini dopušten kršćanski ekstremizam, to jest ekstremizam ljubavi – istaknuo je Papa.

Kršćanska je novost opraštati i ljubiti neprijatelje – rekao je papa Franjo juòer na misi, u Bariju, na završetku susreta biskupa mediteranskih zemalja. Isus u evanđelju današnje liturgije citira stari zakon: „Oko za oko, zub za zub“ (Mt 5, 38-48; Izl 21, 24) – rekao je Papa i istaknuo – Znamo da je to značilo da ako vam netko nešto oduzme, vi ćete njemu učiniti isto. Naime, to je bio veliki napredak, jer je sprečavao gore odmazde. Ako vam je netko učinio zlo, mogli ste mu uzvratiti istom mjerom, ali ne još gore. Završavanje je sporova izjednačavanjem bilo korak naprijed. Ipak, Isus ide mnogo dalje od toga: „A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu!“. Netko će reći: Kako Gospodine? Ako netko misli loše o nama, ako nam netko čini zlo, ne možemo mu uzvratiti istom mjerom? Isus kaže: ne; bez nasilja, nikakvo nasilje ne dolazi u obzir.

Možemo misliti da Isusovo učenje slijedi neku strategiju, te da će na kraju zli odustati – rekao je Sveti Otac i primijetio – No to nije razlog zašto Isus traži da ljubimo i one koji nam čine zlo. Koji je onda razlog? Da Bog, naš Otac uvijek voli sve ljude, pa i ako mu oni ne uzvraćaju. „On daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima“. I danas nam u prvom čitanju kaže: „Sveti budite! Jer sam svet ja, Gospodin, Bog vaš!“. Odnosno kaže nam: „Živite poput mene i tražite ono što ja tražim“. Isus nije prstom pokazao na one koji su ga nepravedno osudili i okrutno ubili, nego im je svoje ruke otvorio na križu, te onima koji su ga pribili čavlima oprostio.

Dakle, ako želimo biti Kristovi učenici, ako se želimo zvati ​​kršćanima, to je put – rekao je papa Franjo i napomenuo – Bog nas ljubi, i zato smo pozvani ljubiti druge; oprošteno nam je, pozvani smo opraštati; dotakla nas je ljubav, pozvani smo ljubiti i ne očekivati da drugi počnu prvi; besplatno smo spašeni, pozvani smo ne tražiti nikakvu korist od dobra koje činimo. Možete reći: No Isus pretjeruje! Ne, čak kaže: „Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone“. Netko će reći da tako govori kako bi pobudio pažnju, no možda ne misli to što kaže. Međutim, Isus tu ne govori u prenesenom značenju i ne koristi igru riječi. Izravan je i jasan. Citira stari zakon i svečano kaže: A ja vam kažem: Ljubite svoje neprijatelje! To su riječi koje je Isus izgovorio namjerno i točno.

Ljubite svoje neprijatelje i molite se za one koji vas progone! – rekao je Papa i istaknuo – To je kršćanska novost i razlika. Moliti i ljubiti to je ono što moramo činiti, i to ne samo prema onima koji nas vole, prema prijateljima i prema svojem narodu, jer Isusova ljubav ne poznaje granice i prepreke. Gospodin od nas traži hrabru ljubav bez računice, jer Njegova je mjera, ljubav bez mjere. Koliko smo puta zanemarili Njegove zahtjeve, ponašajući se kao i svi drugi! Ipak, zapovijed ljubavi nije jednostavna provokacija, nego središte Evanđelja. Što se tiče ljubavi prema svima ne prihvaćamo izgovore, ne propovijedamo mudrost i oprez. Gospodin nije bio mudar, nije radio kompromise, tražio je od nas milosrdnu ljubav do kraja. To je jedini kršćanski ekstremizam, to jest ljubav.

Ljubite svoje neprijatelje! Te riječi moramo ponavljati i primijeniti ih na ljude koji prema nama loše postupaju, koji nam smetaju, koje teško prihvaćamo i koji nam oduzimaju mir. Pitajmo se: Za što se brinemo u životu; za neprijatelje ili za one koji nas vole?  Brinemo li se kako bismo ljubili? – upitao je Sveti Otac i dodao – Ne brinite zbog zloće drugih i onih koji loše misle o vama. Umjesto toga, počnite razoružavati svoje srce zbog Isusove ljubavi, jer tko ljubi Boga, nema neprijatelja u svom srcu. Štovanje Boga suprotno je kulturi mržnje protiv koje se bori suprotstavljajući se kultu žalopojki. Koliko se puta žalimo zbog onoga što ne primamo i što nije u redu! Isus zna da mnoge stvari nisu dobre, da će uvijek biti nekoga tko će nam željeti zlo, pa i progoniti nas. No od nas traži samo da molimo i ljubimo.

To je Isusova revolucija, najveća u povijesti; od neprijatelja koga treba mrziti do prijatelja koga treba ljubiti; od kulta žalopojki do kulture darivanja. Ako smo Isusovi, to je put! Netko bi mogao prigovoriti da je Isusova logika gubitnička, no On vidi dalje od nas i zna da se zlo može pobijediti dobrom. Spasio nas je križem, a ne mačem. Ako vjeru branimo silom, izgubit ćemo. Rješenje je Isusov put; aktivna i ponizna ljubav koja ide do kraja. Sami to ne možemo i zato moramo moliti za milost, kako bismo mogli ljubiti i opraštati. Po ljubavi ćemo biti suđeni. Izaberimo danas ljubav koja košta, nemojmo se zadovoljiti polovičnim mjerama. Prihvatimo Isusov izazov milosrdne ljubavi i bit ćemo istinski kršćani, a svijet će biti humaniji – potaknuo je na kraju papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: