Homeporuke i poslanicePapa Franjo: Kršćanski život i kompromisi ne mogu se spojiti

Papa Franjo: Kršćanski život i kompromisi ne mogu se spojiti

Na slici: Papa Franjo tijekom molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra  (Vatican Media)

Papa je napomenuo da ne smijemo živjeti licemjerno, nego moramo biti kršćani i u konkretnim prilikama, svjedočeći evanđelje koje je u biti ljubav prema Bogu i bližnjemu.

Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već planuo! – riječi su evanđelja današnje liturgije kojima Isus upozorava učenike da je došao trenutak odluke (Lk 12,49-53) – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra i objasnio – Naime, Njegov se dolazak na svijet podudara s vremenom odlučnih izbora. Odluka za evanđelje ne može se odgoditi. Da bismo bolje razumjeli taj njegov poziv koristi se slikom ognja koji je sam došao donijeti na zemlju: „Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već planuo!“ Svrha je tih riječi pomoći učenicima osloboditi se svake ponašanje lijenosti, ravnodušnosti i zatvorenosti kako bi prihvatili oganj Božje ljubavi koja je, kako podsjeća sveti Pavao, „razlivena u srcima našim po Duhu Svetom“ (Rim 5,5).

Isus je svojim prijateljima, a i nama otkrio svoju žarku želju da donese na zemlju oganj Očeve ljubavi koja će pokrenuti život po kojem se čovjek spašava – rekao je Papa i istaknuo – Poziva nas da u svijetu širimo taj oganj, zahvaljujući kojem ćemo biti prepoznati kao Njegovi istinski učenici. Oganj ljubavi koji je Krist po Duhu Svetom zapalio u svijetu, neograničen je i univerzalan. To se vidjelo od prvih dana kršćanstva; svjedočanstvo evanđelja proširilo se poput milosnog ognja, nadvladavajući svaku podjelu među pojedincima, društvenim staležima, narodima i nacijama. Taj je oganj spalio svaki oblik posebnosti i zadržao ljubav koja je svima otvorena, dajući prednost najsiromašnijima i isključenima.

Prianjanje uz oganj ljubavi koji je Isus donio na zemlju obuhvaća cijeli naš život i od nas traži klanjanje Bogu i spremnost služenja bližnjima – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Klanjati se Bogu znači naučiti moliti, klanjajući se Bogu, što obično zaboravljamo. Zato pozivam sve da otkriju ljepotu molitve klanjanja i da to često čine. A potom, spremnost služenja bližnjem. S divljenjem mislim na mnoge zajednice i skupine mladih koji se i tijekom ljeta posvećuju toj službi u korist bolesnih, siromašnih i osoba s invaliditetom.

Da bismo živjeli po duhu evanđelja uvijek je potrebno, pred novim potrebama koje se pojavljuju u svijetu, imati Kristove učenike koji znaju odgovoriti na njih, novim inicijativama ljubavi – rekao je papa Franjo i naglasio – Tako se evanđelje uistinu pokazuje kao oganj koja spašava i mijenja svijet, počevši od promjene srca svakoga od nas. U toj perspektivi možemo shvatiti i drugu Isusovu tvrdnju koju donosi današnje evanđelje, a koja u prvi mah može zbuniti: „Mislite li da sam došao mir dati na zemlji? Nipošto, kažem vam, nego razdjeljenje“ (Lk 12,51).

Došao je ognjem razdijeliti dobro od zla, pravednog od nepravednog – rekao je Papa i dodao – U tom je smislu došao „razdijeliti“, odnosno „dovesti u krizu“ život svojih učenika, ali na zdrav način, razbijajući jeftine obmane onih koji vjeruju da mogu spojiti kršćanski život i kompromise svake vrste, vjerske prakse i ponašanje protiv bližnjega. Radi se o tome da ne možemo živjeti na licemjeran način, nego da moramo biti spremni platiti cijenu izbora koji je u skladu s evanđeljem.

Dobro je sebe nazivati kršćanima, no iznad svega trebamo biti kršćani u konkretnim situacijama, svjedočeći evanđelje koje je u biti ljubav prema Bogu i braći. Neka nam Presveta Djevica Marija pomogne očistiti srce vatrom koju je donio Isus kako bismo ga mogli naviještati svojim životom kroz odlučne i hrabre odluke – zaključio je Sveti Otac.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: