HomevestiPapa Franjo madagaskarskim biskupima: Crkva treba biti blizu siromašnima

Papa Franjo madagaskarskim biskupima: Crkva treba biti blizu siromašnima

Na slici: Apostolski pohod pape Franje Madagaskaru, susret s biskupima; 7. septembra 2019.  (Vatican Media)

U katedrali u Andohalu, posvećenoj Bezgrješnom začeću i smještenoj u četvrti Renivohitra u Antananarivu, Papa se susreo s madagaskarskim biskupima. Na ulazu u katedralu dočekali su ga predsjednik Biskupske konferencije, kardinal Désiré Tsarahazana, i župnik

 

Pastir treba biti blizu Bogu, svojim svećenicima i narodu – istaknuo je papa Franjo danas poslijepodne u govoru madagaskarskim biskupima, susrevši se s njima u katedrali u Antananarivu, na Madagaskaru. Papa se na početku osvrnuo na temu pohoda toj otočnoj zemlji, koja glasi „Sijač mira i nade“, te istaknuo da je ona upravo odjek poslanja koje im je povjereno.

Sijač zna čekati, ima pouzdanja, preuzima na sebe razočaranja, ali nikada ne prestaje voljeti polje povjereno njegovoj brizi. Tako su i biskupi – prema Papinim riječima – pozvani sijati sjeme vjere i nade na ovoj zemlji. Upravo se zbog toga religija ne može ograničiti samo na privatnost, bez utjecaja na društveni i nacionalni život, bez brige o institucijama građanskoga života i ne izražavajući mišljenje o događajima koji se odnose na građane. Zbog toga je zrela i neovisna suradnja između Crkve i Države stalni izazov – istaknuo je Papa.

Kako bi bili pastiri u skladu s Božjim srcem, biskupi trebaju biti prvi koji evanđelje naviještaju siromašnima; oni su, naime, povlašteni primatelji evanđelja. Valja jasno isticati da između naše vjere i siromašnih postoji nerazdvojiva veza. Nemojmo ih nikada ostaviti same – potaknuo je papa Franjo.

Vjernost evanđelju pastire čini bliskima Božjem narodu, počevši od braće svećenika. Oni su naša najbliža braća i trebaju od nas dobiti posebnu skrb. Svećenici u vama trebaju pronaći uvijek raspoložive očeve – napomenuo je Papa – koji znaju ohrabriti i poduprijeti, sposobne cijeniti napore i popratiti mogući napredak. Pastir je poput golmana u nogometnoj momčadi; hvata loptu tamo gdje mu je dobace; zna se kretati, zna prihvatiti stvarnost kakva ona jest.

Sveti je Otac, osim toga, istaknuo žurnu potrebu pratnje i razlučivanja, posebice što se tiče zvanja za posvećeni život i svećeništvo. Bitno je zajamčiti autentičnost tih zvanja – napomenuo je te istaknuo zadovoljstvo uloženim naporima kako bi se zajamčila formacija istinskih i svetih radnika. Ta se nastojanja trebaju proširiti i na laike koji su također pozvani raditi velikodušno i odgovorno – kazao je papa Franjo te na kraju istaknuo pastoralne izazove zaštite okoliša i problem imigracije, koji zahtijevaju zajedničko razmišljanje i djelovanje.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: