Homeporuke i poslanicePapa Franjo: Marija je blizu onima koji zbog pandemije umiru sami

Papa Franjo: Marija je blizu onima koji zbog pandemije umiru sami

Nastavljajući niz katehezā o molitvi, papa Franjo je na općoj audijenciji govorio o molitvi u zajedništvu s Isusovom Majkom, kojoj nas je On povjerio „kao Majci, a ne kao božici, ne kao suotkupiteljici“. Njezino je ponašanje „živi katekizam“ za svakog kršćanina

Velika blizina Marije koja nas kao svaka dobra majka, pa i više, štiti u opasnostima, brine se za nas i onda kada smo zaokupljeni svojim stvarima te, osim svojega zdravlja, u opasnost stavljamo i svoje spasenje – rekao je papa Franjo na općoj audijenciji održanoj u biblioteci Apostolske palače uoči svetkovine Navještenja Gospodinova, govoreći u katehezi o molitvi u zajedništvu s Marijom koja moli i za one koji ne mole, jer ona je naša Majka. Marija je uvijek prisutna pokraj uzglavlja svoje djece koja odlaze s ovoga svijeta; blizu je onima koji su zaboravljeni kao što je bila uz Sina kada su ga svi bili napustili.

Marija je bila, i sada je, prisutna u danima pandemije, uz osobe koje su, nažalost, svoj zemaljski put završile u izolaciji, bez utješne blizine njihovih dragih. Marija je uvijek tu, uz nas, sa svojom majčinskom nježnošću – napomenuo je Papa te istaknuo da molitve koje su njoj upravljene, nisu uzaludne. Ona je žena onog ‘da’, koja je spremno prihvatila Anđelov poziv. Marija odgovara i na naše molbe, pa i one koje ostaju zatvorene u srcu, koje nemaju snage izići, ali ih Bog poznaje bolje nego mi sami.

Istaknuvši da je glavni put kršćanske molitve upravo Isusova čovječnost, Papa je napomenuo da je On jedini posrednik između Boga i ljudi; on je jedini Otkupitelj; nema suotkupitelja s Kristom – istaknuo je. On je most koji prelazimo kako bismo se obratili Ocu tako da je svaka molitva, koju uzdižemo Bogu, za Krista, s Kristom i u Kristu, i ostvaruje se zahvaljujući njegovu zagovoru. U Kristovu posredništvu dobivaju smisao druga uporišta koja kršćanin pronalazi u svojoj molitvi, a prvo među svima jest ono u Djevici Mariji koja zauzima povlašteno mjesto, jer je Isusova Majka.

Istočne Crkve često su je prikazivale kao ‘Odigitria’, odnosno kao onu koja je pokazivala put, svojega Sina Isusa Krista – kazao je potom Papa te se prisjetio vrlo stare slike Djevice Marije ‘Odigitria’ koja se nalazi u katedrali u Bariju. Gospa koja pokazuje Isusa, gologa; poslije su stavili na njega košulju kako bi pokrili onu nagost, ali istina je – napomenuo je Papa – da je Isus gol; on, čovjek, rođen od Marije, on je Posrednik. U kršćanskoj je ikonografiji njezina prisutnost „posvuda“, ali uvijek u odnosu na Sina. Njezine ruke, njezine oči, njezino ponašanje, živi su katekizam, koji ističu središte, Isusa. Ona je to toliko da možemo reći da je više učenica nego Majka; ona je prva učenica.

To je uloga koju je Marija imala tijekom čitavoga svojeg zemaljskog života i koju čuva zauvijek – biti ponizna službenica Gospodinova. Isus je Marijino majčinstvo proširio na cijelu Crkvu, kada joj je, malo prije smrti na križu, povjerio voljenoga učenika – podsjetio je Papa te istaknuo da smo od tog trenutka svi stavljeni pod njezin plašt, kako se vidi na nekim freskama ili srednjovjekovnim slikama.

I u prvoj latinskoj antifoni – Sub tuum praesidium confugimus, sancta Dei Genitrix (Pod zaštitu se tvoju utječemo); tu je Gospa koja prekriva, kao Majka kojoj nas je Isus povjerio, sve nas; ali kao Majci, ne kao božici, ne kao suotkupiteljici, nego kao Majci. Istina je da joj kršćanska pobožnost uvijek daje lijepe naslove, kao dijete svojoj mami. Koliko lijepih stvari dijete kaže mami koju voli! Koliko lijepih stvari –ponovio je papa Franjo te upozorio – Ali, budimo pozorni; ono što Crkva i sveci kažu Mariji, one lijepe stvari, ništa ne oduzimaju Kristovoj otkupiteljskoj jedinstvenosti. On je jedini Otkupitelj. Ti su izrazi ljubavi poput onih koje sin upućuje mami, katkada pretjerani. Ali, ljubav, to znamo, zbog nje uvijek činimo pretjerane stvari, ali iz ljubavi.

U molitvi Zdravo Marijo navodi se naslov „Theotokos“, Majka Božja, koji je odredio Efeški sabor. U toj se molitvi Mariju moli da posreduje „sada i na času smrti naše“. Dakle, – zaključio je papa Franjo – u konkretnim situacijama u životu, i u zadnjem trenutku, kako bi nas pratila na prijelazu u vječni život.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: