Homeporuke i poslanicePapa Franjo: Mladi su kvasac mira u svijetu

Papa Franjo: Mladi su kvasac mira u svijetu

Na slici: Papa Franjo okružen vjernicima na općoj audijenciji; Vatikan, 30. januar 2019.  (ANSA)

Katehezu na općoj audijenciji, održanoj u Dvorani Pavla VI., Papa je posvetio nedavnom apostolskom putovanju u Panamu, u prigodi XXXIV. svjetskog dana mladih čija je tema bila “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi” (Lk 1, 38)

Dokle god bude novih generacija koje će biti Bogu sposobne reći „evo me“, bit će budućnosti za svijet. Svjetski je susret mladih u Panami dao svijetu znak koji ide suprotno u odnosu na žalosne težnje prema nacionalizmima koji podižu zidove i zatvaraju se univerzalnosti i susretu među narodima – rekao je papa Franjo danas na općoj audijenciji u Vatikanu. Osvrnuvši se na nedavni apostolski posjet Panami prilikom 34. svjetskog susreta mladih, Papa je rekao da su susreti s vlastima, biskupima, mladim zatvorenicima, Bogu posvećenim osobama i karitativnim centrima, održani u okviru tog događaja, bili slavlje za Panamu i za čitavu Srednju Ameriku koja je obilježena mnogim nevoljama i kojoj je potrebna nada.

Tijekom kateheze Sveti Otac se prisjetio brojne djece koju su roditelji odgojili i za koju su rekli: Evo mojeg ponosa i moje budućnosti! Koliko je dostojanstva u toj gesti i kolika je to poruka demografskoj krizi koju proživljavamo u Europi. Djeca su sigurnost za budućnost – rekao je Papa i nastavio – U svijetu u kojem često prevladavaju sukobljavajući nacionalizmi, izvor je nade, proročki znak, vidjeti tolike mlade radosne zbog susreta. Bila je to istinska simfonija lica i jezika. Mladi koji su prolazili Panamom sa svojim zastavama, kao i svi mladi kršćani u svijetu, kvasac su mira.

Osim toga, Svjetskom je susretu mladih prethodio susret mladih domorodačkih i afroameričkih naroda – rekao je papa Franjo i dodao – To je bila važna inicijativa koja je još bolje pokazala višestruko lice Crkve u Latinskoj Americi. Zatim je nabrojio etape Svjetskog dana mladih; osobito Križni put, školu kršćanskog života gdje se uči strpljivoj, tihoj i konkretnoj ljubavi. Prisutnima na audijenciji Papa je također otkrio da uvijek uza se ima džepni Križni put.

U Panamu su mladi s Isusom i Marijom donijeli teret prilika mnoge braće koji trpe u Srednjoj Americi i cijelom svijetu – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Među njima su bili mnogi mladi žrtve različitih oblika ropstva i siromaštva. U tom je smislu bilo vrlo znakovitih trenutaka kao što je pokorničko bogoslužje koje sam slavio u Domu za preodgoj maloljetnika i posjet Domu „Dobri Samarijanac“ koji se brine za oboljele od side. Tijekom bdijenja i mise istaknuo sam mladima Mariju kao primjer koji trebaju slijediti, a koja je u svojoj malenosti, više od bilo koga, utjecala na povijest svijeta. Bila je istinska Božja influencerica.

U nedjelju ujutro, na velikom završnom euharistijskom slavlju, Krist uskrsli snagom Duha Svetoga ponovo je govorio mladima iz cijeloga svijeta pozivajući ih da žive evanđelje „danas“, jer mladi nisu „sutra“ – rekao je papa Franjo i naglasio – Oni su „danas“ za „sutra“. Oni nisu „međuvrijeme“, nego „danas“, „sada“ Crkve i svijeta. Pozvao sam na odgovornost odrasle kako ne bi novim naraštajima uskratili obrazovanje, posao, zajednicu i obitelj. To je u ovom trenutku ključno u svijetu, jer te stvari nedostaju. Potrebno je obrazovanje i odgoj, jer mnogi su bez posla; potrebna je zajednica kako bi se osjetili prihvaćeni u obitelji i društvu.

Papa je podsjetio i na susret sa svim srednjoameričkim biskupima, te istaknuo da je to bio trenutak posebne utjehe tijekom kojeg je u središtu pažnje bilo svjedočanstvo svetog biskupa Oskara Romera i posveta oltara obnovljene katedrale Svete Marije La Antigua. Ona je znak obnovljene ljepote, na slavu Božju, za vjeru i slavlje njegova naroda. Neka Crkva u Panami i u cijelom svijetu kao obitelj uvijek crpi od Duha Svetoga novu plodnost kako bi se nastavilo i širilo po zemlji hodočašće Isusovih mladih učenika misionara.

Pozdravljajući nakon kateheze sve prisutne Papa se prisjetio svetoga don Ivana Bosca, oca i učitelja mladih, čiji blagdan slavimo sutra. Don Bosco je znao pomoći svim mladima da osjete Božji zagrljaj pružajući im nadu, dom i budućnost. Neka njegovo svjedočanstvo pomogne svima nama razmotriti koliko je važno odgajati nove naraštaje istinskim ljudskim i duhovnim vrijednostima – zaključio je Sveti Otac.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: