HomevestiPapa Franjo moli krunicu za ranjeno čovječanstvo

Papa Franjo moli krunicu za ranjeno čovječanstvo

Brojne osobe izbliza dotaknute bolešću COVID-19, preminuli i njihove obitelji, oni koji žive u neizvjesnosti, liječnici i medicinske sestre i tehničari, znanstvenici i volonteri, ali i nezaposleni, žene pogođene posljedicama prisilnoga zatvaranja, kao i svi koji su izgubili nadu – za sve njih je bila sinoćnja molitva krunice koju je u vatikanskoj bazilici predvodio papa Franjo. Bio je to prvi dio u nizu koji će, sve do kraja maja, sjediniti svijet u samo jednoj molitvi

U maju podižemo pogled prema Majci Božjoj, znaku utjehe i sigurne nade, te zajedno molimo krunicu kako bismo se zajednički suočili s kušnjama ovoga vremena, te kako bismo bili još više ujedinjeni kao duhovna obitelj – riječi su iz tweeta pape Franje koji je objavio 1. maja, poslijepodne, prije molitve koju je predvodio u vatikanskoj bazilici započinjući tako lanac molitve krunice u marijanskim svetištima u svijetu, koji će trajati cijeli mjesec, u svjetlu riječī iz Djela apostolskih: „Crkva se svesrdno moljaše Bogu“ (Dj 12,5). Nakana je tog molitvenog lanca završetak pandemije.

Na početku ovoga mjeseca posvećenoga Gospi, sjedinjujemo se u molitvi sa svim svetištima diljem svijeta, s vjernicima i sa svim ljudima dobre volje, kako bismo u ruke naše svete Majke povjerili cijelo čovječanstvo, izmoreno ovom pandemijom – rekao je Papa sjedeći pred slikom Gospe od pomoći, koja se časti od VII. stoljeća.

Svakoga dana ovoga mjeseca svibnja povjerit ćemo Tebi, Majci milosrđa, brojne ljude pogođene virusom, koji i dalje trpe njegove posljedice; od naše pokojne braće i sestara, do obitelji koje proživljavaju bol i neizvjesnost budućnosti; od bolesnikā do liječnikā, znanstvenikā, medicinskih sestara i tehničarā, zauzetih na prvoj crti u ovoj bitci; od volontera do svih profesionalaca koji su svoju dragocjenu službu obavljali u korist drugih; od osoba u žalosti i boli do onih koje su, jednostavnim osmjehom i lijepom riječi, pružili utjehu onima koji su bili u potrebi; od onih – posebno ženā – koje su pretrpjele nasilje unutar kućnih zidova zbog prisilnoga zatvaranja, do onih koji se s entuzijazmom žele vratiti ritmu svakodnevnoga života. Gospo od pomoći, primi nas pod svoj plašt i zaštiti nas, podupri nas u času kušnje i upali u našim srcima svjetlost nade za budućnost – rekao je Papa.

Od Majke Božje je Papa tražio utjehu i za one koji su izgubljeni i ožalošćeni zbog smrti njihovih dragih, koji su katkada pokopani – kako je rekao – na način koji ranjava dušu, te je zazvao njezinu potporu za sve koji su zabrinuti za oboljele kojima se, kako bi se spriječila zaraza, ne mogu približiti. Daj pouzdanja onima koji strahuju zbog neizvjesne budućnosti i zbog posljedica na gospodarstvo i na rad – molio je Papa te zatražio od Majke također da zaštiti i dade snage svima koji su na bilo koji način u ovoj krizi na prvoj crti te vlastiti život stavljaju u opasnost kako bi spasili druge živote.

Spomenuo se i onih koji pomažu bolesnicima, te svećenikā i posvećenih osoba koje – kako je rekao – s pastoralnom skrbi i evanđeoskim zauzimanjem nastoje pomoći svima i poduprijeti ih. Papina se molitva odnosi i na znanstvenike i vladajuće, kako bi u svijetu ojačao duh bratstva.

Presveta Djevice, prosvijetli um muškaraca i ženā znanosti, kako bi pronašli prava rješenja za svladavanje tog virusa. Pomozi odgovornima u državama da djeluju mudro, brižno i velikodušno, pomažući onima koji šalju ono što je potrebno za život, planirajući socijalna i gospodarska rješenja dalekovidno i u duhu solidarnosti. Presveta Marijo, dotakni savjesti kako bi velike količine novca korištene za povećanje i usavršavanje naoružanja, bile namijenjene promicanju odgovarajućih studija za sprječavanje sličnih katastrofa u budućnosti.

Voljena majko, ojačaj u svijetu osjećaj pripadnosti samo jednoj velikoj obitelji, u svijesti o vezi koja povezuje sve kako bismo u bratskom i solidarnom duhu priskočili u pomoć brojnim siromaštvima i bijednim stanjima. Potakni čvrstoću vjere, ustrajnost u služenju, postojanost u molitvi – rekao je Sveti Otac.

Kao znak jedinstva u molitvi, Papa je blagoslovio krunice koje će biti poslane u trideset marijanskih svetišta koja će predvoditi molitvu krunice u svojim zemljama, a kojoj će se vjernici moći pridružiti putem sredstava komunikacije. Na kraju je papa Franjo svima udijelio blagoslov te napustio kapelu u pratnji nadbiskupa Rina Fisichelle, predsjednika Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije, koje je organiziralo tu inicijativu. Molitveni će maraton Papa zaključiti 31. maja, iz Vatikanskih vrtova.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: