HomevestiPapa Franjo: Molimo za pomirenje na Bliskom istoku

Papa Franjo: Molimo za pomirenje na Bliskom istoku

Na slici: Videoporuka pape Franje s molitvenom nakanom za studeni 2019 – “Dijalog i pomirenje na Bliskom istoku”

Papa poziva vjernike da u novembru mole za dijalog na Bliskom istoku, te ističe da se brojne kršćanske zajednice na tom prostoru, zajedno sa židovskima i muslimanskima, zauzimaju za mir

Molimo da se na Bliskom istoku rodi duh dijaloga, susreta i pomirenja – poziv je koji je papa Franjo uputio kršćanima u videoporuci s molitvenom nakanom za mjesec studeni, koju je ostvarila Papina svjetska molitvena mreža koja iz mjeseca u mjesec širi njegove nakane.

Na Bliskom se istoku zajednički život i dijalog među monoteističkim religijama temelje na duhovnim i povijesnim vezama – kazao je Papa govoreći o tim zemljama u kojima se, na temelju nedavnih podataka, računa da muslimani predstavljaju 93% stanovništva, kršćani 5%, a židovska zajednica, prisutna ponajviše u Izraelu, 2%. Iz tih nam je područja stigla radosna vijest o Isusu, uskrsnulom iz ljubavi – istaknuo je Papa, posebno napominjući da tamo danas brojne kršćanske zajednice, zajedno s onim židovskima i muslimanskima, rade za mir, pomirenje i praštanje.

Kultura dijaloga

Kultura dijaloga je tema koja je papi Franji vrlo draga. To posebno snažno svjedoči Dokument o ljudskom bratstvu, potpisan u veljači u Abu Dhabiju. Dijalog među vjernicima znači susresti se na golemom prostoru zajedničkih duhovnih, ljudskih i društvenih vrijednosti, te to uložiti u širenje najvećih moralnih krjeposti koje podupiru religije – istaknuto je u spomenutom dokumentu.

I tijekom posjeta Bariju, u julu 2018. godine, papa Franjo je spomenuo važnost pomirenja, dok se obraćao kršćanima s Bliskog istoka, te kazao da mir neće donijeti primirje zajamčeno zidovima ili ispitivanjem snage, nego stvarnom voljom za slušanje i dijalog.

Tamo je rođena Crkva

Ovoga nas mjeseca papa Franjo poziva da otvorimo srce i molitvu za Bliski istok – primijetio je pater Frédéric Fornos DI, međunarodni ravnatelj Papine molitvene mreže, te podsjetio da je to prostor na kojemu su rođene tri velike monoteističke religije; to je zemlja Abrahama, Izaka i Jakova, zemlja prorokā, Isusova zemlja. Osim toga, i sama je Crkva tamo rođena, i otada su kršćani tamo prisutni. Stoga je Papina molitvena nakana za mjesec novembar također prigoda da saznamo nešto o različitosti vjerskih i kulturnih tradicija Bliskoga istoka, moleći za muškarce i žene tog područja.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: