HomevestiPapa Franjo molio za oslobođenje 317 učenica otetih u Nigeriji

Papa Franjo molio za oslobođenje 317 učenica otetih u Nigeriji

Papa Franjo je nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja izrazio blizinu obiteljima djevojaka, otetih u petak u Nigeriji, u saveznoj državi Zamfara, a djevojke povjerio zaštiti Majke Božje

U podnevnom je nagovoru, nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, papa Franjo posebno molio za 317 učenica koje je u petak, u Nigeriji, otela jedna zločinačka skupina. Sjedinjujem svoj glas s glasom nigerijskih biskupa u osudi podmukle otmice 317 djevojaka, odvedenih iz njihove škole u Jangebeu, na sjeverozapadu zemlje. Molimo za te djevojke da se što prije vrate kući. Izražavam blizinu njihovim obiteljima i njima samima. Molimo zajedno. Molimo Gospu da ih čuva – rekao je Papa.

Za sada još nema vijesti o tim djevojkama koje su iz jedne škole u nigerijskoj saveznoj državi Zamfara oteli neidentificirani naoružani muškarci. Vojska i policija pokrenuli su zajedničku akciju traženja i spašavanja, odašiljući – kako su izjavili –teško naoružano pojačanje. Više velikih naoružanih skupina djeluje u toj saveznoj državi; vlasti ih nazivaju razbojnicima, a poznati su po otmicama počinjenima u zamjenu za novac ili za puštanje na slobodu iz zatvora njihovih članova.

Na taj se događaj osvrnuo nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari, napominjući da je glavni cilj Vlade vratiti sve zatočene žive i zdrave. Nećemo popustiti ucjeni razbojnika i kriminalaca koji uzimaju na metu nedužne učenike, očekujući neizmjerne otkupnine – rekao je te dodao – neka se razbojnici, otmičari i teroristi ne zavaravaju da su jači od vlasti. Europska unija, Ujedinjeni narodi i UNICEF zatražili su da se djevojke odmah puste na slobodu. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres istaknuo je da škole trebaju biti prostor sigurnosti kako bi se učilo ne strahujući od nasilja.

U Nigeriji je problem otmica učenika, nažalost, vrlo raširen i vrlo star. Veliku je indignaciju u cijelom svijetu izazvala otmica 276 učenica u mjestu Chibok, u državi Borno, koje je otela teroristička skupina Boko Haram 2014. godine. Samo ih se nekoliko desetaka uspjelo vratiti u obitelji, unatoč međunarodnoj mobilizaciji. Međutim, prošlih su dana u Nigeriji 42 osobe, među kojima 27 učenika, oslobođene nakon što su prije deset dana otete iz jedne škole na zapadu zemlje. Objavile su to lokalne vlasti.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: