Homeporuke i poslanicePapa Franjo na svetkovinu svete Marije Bogorodice: Primimo u svoj život Kraljicu mira

Papa Franjo na svetkovinu svete Marije Bogorodice: Primimo u svoj život Kraljicu mira

Na slici: Papa Franjo tijekom mise na svetkovinu svete Marije Bogorodice; 1. januara 2019.  (Vatican Media)

Na misi na svetkovinu svete Marije Bogorodice, Papa je istaknuo da se zahvaljujući Djevici Bog zauvijek vezao za čovjeka. Njezin nas pogled podsjeća da je za vjeru bitna nježnost; njezin je zagrljaj lijek za samoću, a njezina nas ruka vodi na putove dobra

Danas je dan kada se trebamo začuditi pred Djetetom rođenim za nas, ali i pred Majkom Božjom, zahvaljujući kojoj se Bog zauvijek vezao za čovjeka. Njezin nas pogled podsjeća da je za vjeru bitna nježnost koja zaustavlja mlakost; njezin je zagrljaj lijek za samoću, a njezina nas ruka vodi putovima dobra – istaknuo je papa Franjo u propovijedi na misi koju je prvoga dana 2019. godine, na svetkovinu Svete Marije Bogorodice, slavio u bazilici svetoga Petra.

Danas se trebamo začuditi

Čuđenje je osjećaj – podsjetio je Papa – koji valja imati na početku godine, jer život je dar koji nam daje mogućnost uvijek novoga početka. Pokazavši kip Crne Gospe s djetetom koji Majku i Dijete prikazuje tako sjedinjene da izgledaju samo jedno, Papa je istaknuo da je upravo to današnje otajstvo, koje potiče beskrajno čuđenje: Bog se zauvijek vezao za čovjeka. Bog i čovjek zauvijek zajedno, to je dobra vijest na početku godine – rekao je Sveti Otac.

Bog nije neki daleki gospodin koji sam živi na nebesima, nego je on utjelovljena Ljubav, rođen kao i mi od majke, kako bi svakomu bio brat. Kako bi bio blizak, Bog blizine. Stoji na koljenima svoje majke, koja je i naša majka, i odande na ljudski rod širi novu nježnost. Tako bolje shvaćamo božansku ljubav, koja je očinska i majčinska, poput ljubavi majke koja ne prestaje vjerovati u djecu, i nikada ih ne napušta – rekao je Papa.

Bog uvijek uz čovjeka, pa i onda kada on pogriješi

‘Bog s nama’ nas voli neovisno o našim pogreškama, našim grijesima, neovisno o tomu kako vodimo svijet. Bog vjeruje u čovještvo, u kojemu se, prva i nedostižno, ističe njegova Majka. Majka koja je rodila Gospodina nas rađa Gospodinu – napomenuo je papa Franjo. Ona je majka te u djeci obnavlja čuđenje vjere, jer vjera je susret, a ne religija. Život bez čuđenja postaje siv, navika; a tako i vjera.

I Crkvi je potrebna obnova čuđenja jer je boravište živoga Boga, zaručnica Gospodinova, Majka koja rađa djecu – objasnio je Papa te primijetio – U suprotnom, mogla bi postati Crkva muzej. Gospa, naprotiv, u Crkvu donosi raspoloženje doma u kojemu boravi Bog novosti. Dopustimo stoga da nas Božja Majka gleda, da nas zagrli, da nas primi za ruku – potaknuo je Papa.

Pogled koji daje pouzdanje

Dopustimo, prije svega, da nas gleda; i to posebno u trenutku potrebe. Kada se nađemo zapleteni u najzamršenijim trenutcima u životu, gledamo Gospu, majku. Ali, – dodao je papa Franjo – lijepo je prije svega dopustiti da Gospa gleda nas. Kada nas gleda, ne vidi grješnike nego svoju djecu. Njezine oči znaju osvijetliti svaku tminu i posvuda ponovno potiču nadu. Njezin majčinski pogled koji ulijeva pouzdanje, pomaže rasti u vjeri.

Njezin nam majčinski pogled pomaže da vidimo u sebi voljenu djecu vjerničkoga naroda Božjeg, te da se međusobno volimo, bez obzira na ograničenosti i usmjerenja svake osobe. Gospa nas ukorjenjuje u Crkvi, gdje je jedinstvo važnije od različitosti, i potiče nas da brinemo jedni o drugima. Marijin nas pogled podsjeća da je za vjeru bitna nježnost koja zaustavlja mlakost – primijetio je Papa.

Ljudska se obitelj temelji na majkama

‘Crkva nježnosti’ gleda na budućnost majčinskim pogledom, jer je bez toga pogleda i svijet kratkovidan. Povećat će zaradu, ali neće više znati u ljudima vidjeti svoju djecu. Bit će zarade, ali ne za sve ljude – upozorio je Papa. Živjet ćemo u istoj kući, ali ne kao braća. Ljudska se obitelj temelji na majkama. Svijet u kojemu je majčinska nježnost svedena na jednostavni osjećaj, možda će biti bogat stvarima, ali neće biti bogat budućnošću.

Marija je uz one koji su sami

Dopustimo da nas zagrli Marija koja je sve imala na srcu; sve je uzimala u zagrljaj, povoljne i nepovoljne događaje. I sve je razmatrala, odnosno nosila Bogu – rekao je Papa te dodao – Tako ima na srcu i život svakoga od nas; želi se posvetiti svim našim stanjima i prikazati ih Bogu. Potreban nam je Majčin zagrljaj, u današnjem tako razdijeljenom svijetu. Ima mnogo raštrkanosti i samoće oko nas; svijet je sav povezan, ali čini se sve više razjedinjen – primijetio je Papa.

Zbog toga se trebamo povjeriti Majci, koju evanđelja opisuju prisutnom gdje je potrebno: kod rođakinje Elizabete, zatim pružajući pomoć na svadbi u Kani, te ohrabrujući učenike u Dvorani Posljednje večere. Marija je lijek za samoću i razjedinjenje. Ona je Majka utjehe; blizu je onima koji su sami. Ona zna da za utjehu nisu dostatne riječi, potrebna je nazočnost; i prisutna je kao majka. Dopustimo joj da zagrli naš život – potaknuo je Papa.

Dopustimo da nas primi za ruku

I na kraju, dopustimo na putu života da nas Majka primi za ruku. Koliko je danas djece koja, idući sama, izgube smjer; vjeruju da su snažna, ali se izgube, slobodna su, ali postaju robovi. Koliko njih, zaboravljajući majčinsku ljubav, žive ljuti na sebe i ravnodušni na sve! Moramo od majkî naučiti da je herojstvo u darivanju sebe, snaga u našoj samilosti, mudrost u blagosti – istaknuo je Papa.

Marija nas uči suosjećanju

Isus nam je dao Majku, i to ne u bilo kojem trenutku, nego s križa – napomenuo je Sveti Otac te istaknuo da Gospa nije neki dodatak; valja ju stoga prihvatiti u životu. Ona je Kraljica mira koja pobjeđuje zlo i vodi na putove dobra; koja vraća jedinstvo među djecom i uči suosjećanju. Uzmi nas za ruku, Marijo. Uhvaćeni za tebe svladat ćemo najskučenije putove povijesti. Povedi nas za ruku kako bismo otkrili veze koje nas sjedinjuju. Okupi nas zajedno pod svoj plašt, u nježnosti istinske ljubavi, gdje se obnavlja ljudska obitelj. Pod tvojom zaštitom tražimo utočište, sveta Majko Božja – rekao je na kraju papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: