HomevestiPapa Franjo najavio konzistorij za imenovanje 13 novih kardinala

Papa Franjo najavio konzistorij za imenovanje 13 novih kardinala

Na slici: Kardinalski bireti (križatice)  (Vatican Media)

Sveti je Otac je u nedjelju 1. septembra tijekom podnevnoga nagovora najavio konzistorij za imenovanje novih kardinala, koji će se održati 5. oktobra. Zemlje iz kojih dolaze budući kardinali – rekao je Papa – očituju misionarski poziv Crkve

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja papa Franjo je podsjetio da se danas, 1. septembra, obilježava Svjetski dan molitve za brigu o stvorenom svijetu, i to ekumenske molitve koja – kako je rekao – pobuđuje svijest i zauzimanje u zaštiti našega zajedničkog doma, počevši od održivijega osobnog i obiteljskog stila života. Od danas pa do 4. oktobra, spomendana svetoga Franje Asiškoga, povoljno je vrijeme za hvalu Bogu za sve stvoreno i za preuzimanje odgovornosti pred vapajem Zemlje – napomenuo je Papa.

Sveti je Otac podsjetio također da će u srijedu otputovati na apostolsko putovanje u Afriku, i posjetiti stanovnike Mozambika, Madagaskara i Mauricijusa, te potaknuo nazočne hodočasnike da ga prate molitvom kako bi taj apostolski pohod donio željene plodove. Na kraju je najavio da će 5. oktobra održati konzistorij za imenovanje 13 novih kardinala, od kojih 10 s pravom biranja pape. Zemlje iz kojih dolaze očituju misionarski poziv Crkve koji i dalje svim ljudima na planetu naviješta milosrdnu Božju ljubav – istaknuo je Papa.

Među budućim kardinalima izdvajamo biskupa Miguela Ángela Ayusa Guixota, predsjednika Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog; msgr. Joséa Tolentina Calaçu de Mendonçu, arhivara i bibliotekara Svete Rimske Crkve, te oca Michaela Czernyja, dotajnika Odjela za migrante u Dikasteriju za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja. Ostali budući kardinali dolaze iz Indonezije, Kube, Demokratske Republike Kongo, Luksemburga, Gvatemale, Italije, Maroka, Ujedinjenoga Kraljevstva, Litve i Angole.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: