HomevestiPapa Franjo: Nečovječno je pribjegavanje smrtnoj kazni

Papa Franjo: Nečovječno je pribjegavanje smrtnoj kazni

Na slici: Papa Franjo s izaslanstvom Međunarodnoga povjerenstva za borbu protiv smrtne kazne; 17. decembra 2018.  (© Vatican Media)

Papa Franjo je primio u Vatikanu izaslanstvo Međunarodnoga povjerensta za borbu protiv smrtne kazne, te zahvalio svima za njihovo zauzimanje u svrhu općega ukidanja toga okrutnoga oblika kažnjavanja

Svaki je život svet i ljudsko se dostojanstvo treba čuvati bez iznimke – ponovno je danas istaknuo papa Franjo, primivši u audijenciju izaslanstvo Međunarodnoga povjerenstva za borbu protiv smrtne kazne. Papa je nazočnima predao govor napisan na španjolskom jeziku, u kojemu je istaknuo da se u Katekizmu Katoličke Crkve odbacuje kazna koja teško ranjava ljudsko dostojanstvo; kazna koja je protivna samom Evanđelju, jer uključuje prekid života koji je uvijek svet u očima Stvoritelja, i u odnosu na koji je samo Bog istinski sudac i jamac.

Neljudski oblik kažnjavanja

Prošlih je stoljeća – stoji u Papinom govoru – pribjegavanje smrtnoj kazni katkada bilo prikazano kao logična i ispravna posljedica; čak se u Papinskoj državi pribjegavalo tom nečovječnom obliku kažnjavanja, zanemarujući prvenstvo milosrđa pred pravdom. Eto zbog čega nova formulacija Katekizma – napisao je papa Bergoglio – obuhvaća također potrebu da i mi preuzmemo svoju odgovornost za prošlost, te da priznamo da je taj oblik kazne bio posljedica tadašnjega mentaliteta, više legalističkoga nego kršćanskoga, koji je sakralizirao vrijednost zakona lišenih čovječnosti i milosrđa.

Prema općem, svjetskom moratoriju

Papa Franjo je među ostalim izrazio nadu da će sve države usvojiti moratorij kako bi se ukinuo taj okrutni oblik kažnjavanja, unatoč slojevitim političkim postupcima. Istodobno, Papa je ponovno usmjerio pozornost na izvansudska  svojevoljna pogubljenja ili izvršena po kratkom postupku, koja su, nažalost, česta pojava. Sveti se Otac osvrnuo i na legitimnu obranu, koja – kako je istaknuo – u svakom slučaju treba biti primjerena.

Pravednost – otac i majka

U govoru koji je predao nazočnima, Papa je na kraju izrazio želju za pravednošću koja, osim toga što je otac, treba biti i majka. Geste uzajamne brige, naime, svojstvene ljubavi koja je i građanska i politička, očituju se u svim pothvatima koji žele izgraditi bolji svijet. Ljubav prema društvu i zauzimanje za opće dobro, izvanredni su oblik ljubavi, koji se ne tiče samo odnosa među pojedincima, nego i makro odnosa, kao što su društveni, gospodarski i politički odnosi – istaknuo je na kraju papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: