HomevestiPapa Franjo: Nedostatak hrane odgovornost je svih nas

Papa Franjo: Nedostatak hrane odgovornost je svih nas

Na slici: Papa Franjo i sudionici 41. generalne konferencije Organizacije Ujedinjenih Naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) u Vatikanu

Postoji jasna veza između nestabilnosti okoliša, nesigurnosti hrane i migracijskih tokova.

Iskorjenjivanje gladi u svijetu te borba protiv nestašice hrane i za pristup pitkoj vodi ostaju i dalje veliki izazov unatoč napretku koji je postignut posljednjih desetljeća – rekao je papa Franjo obraćajući se 27. juna sudionicima 41. generalne konferencije Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO).

Naime, potrebno je djelovati na uzroke koji su izvor tragedije svjetske gladi i koji se prije svega nalaze u nedostatku suosjećanja, u ravnodušnosti mnogih, te  u slaboj društvenoj i političkoj volji da se u određenom trenutku odgovori na međunarodne obaveze – rekao je Papa i napomenuo – Nedostatak hrane i vode nije unutarnje i isključivo pitanje najsiromašnijih i najslabijih zemalja, nego se odnosi na svakoga od nas jer svojim ponašanjem svi sudjelujemo, na ovaj ili onaj način, potičući i umanjujući trpljenje mnoge naše braće. Svi smo pozvani slušati očajnički vapaj naše braće i poduzeti sve mjere kako bi oni mogli živjeti u poštovanju svojih temeljnih prava.

Trebamo smanjiti rasipanje i podići svijest o našoj društvenoj odgovornosti kroz dugoročna i kratkoročna ulaganja kako bi mlade generacije to svjedočanstvo prenijele na buduće, znajući da se ta društvena muka ne može više podnositi – rekao je Sveti Otac i nastavio – Postoji jasna veza između nestabilnosti okoliša, nesigurnosti hrane i migracijskih tokova. Povećanje broja izbjeglica u svijetu posljednjih nekoliko godina pokazalo nam je da je problem jedne zemlje problem cijele ljudske obitelji. Stoga je potrebno promicati razvoj poljoprivrede u najslabijim krajevima, jačajući otpornost i održivost zemlje. To će se postići samo ulaganjem i razvijanjem tehnologije, kao i razvijanjem inovativnih i odgovornih politika razvoja.

U tom smislu važna je uloga Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) i međunarodnih organizacija koje su prikladne za koordinaciju odlučnih i jasnih mjera koje svima, osobito siromašnima, jamče pristup osnovnim dobrima. Podsjećajući na potrebu podržavanja tih multilateralnih tijela od vlada, privatnih osoba i građanskog društva, papa Franjo je zaključio: Sveta Stolica se zauzima za suradnju s organizacijom Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu, podupirući međunarodne napore u iskorjenjivanju gladi u svijetu i jamčeći bolju budućnost za naš planet i cijelo čovječanstvo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: