HomevestiPapa Franjo: Nepravda nije nepobijediva

Papa Franjo: Nepravda nije nepobijediva

Na slici: Papa Franjo sa sudionicima konferencije o religijama i ciljevima održivoga razvoja; Vatikan, 8. marta 2019.  (Vatican Media)

Sudionike konferencije o religijama i održivom razvoju papa Franjo je, među ostalim, upozorio na potrebu “ekološkoga obraćenja” u današnjem svijetu. Važna je uloga religija koje trebaju svoje vrijednosti staviti na raspolaganje svih ljudi, u svrhu istinskoga dijaloga o načinu na koji valja gradidi budućnost našega planeta

Ohrabrujem vas da se nastavite boriti za promjene koje zahtijevaju sadašnje prilike, jer nepravda, zbog koje plaču Zemlja i siromašni, nije nepobjediva – poruka je nade koju je papa Franjo uputio skupini od oko 400 sudionikā međunarodne konferencije o temi „Religije i ciljevi održivoga razvoja“, koje je jučer primio u audijenciju. Skup, koji su zajedno organizirali Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja i Papinsko vijeće za međureligijski dijalog, započeo je 7. marta, a završava  9. marta.

 

Ljudski razvoj koji uključuje i poštuje prirodu

Prvo što je Papa istaknuo u govoru bila je važnost slušanja i uključivanja više glasova kada se govori o održivosti, kako bi mišljenja i prijedlozi bili što je više moguće rezultat općega sudjelovanja. Međutim, pojam razvoja je slojevit – primijetio je Sveti Otac – i dugo je zamisao o njemu bila gotovo potpuno ograničena na gospodarski i materijalni rast, s bruto domaćim proizvodom kao jedinim pokazateljem. To je dovelo do toga da se gotovo nerazumno iskorištava priroda, a i ljudska bića – upozorio je Papa.

Zapravo, kako je istaknuo moj prethodnik sveti Pavao VI., govoriti o ljudskom razvoju znači govoriti o svim ljudima, ne samo o maloj skupini, te o cijeloj ljudskoj osobi, a ne samo o materijalnoj dimenziji – istaknuo je te dodao – Zbog toga bi jedna korisna rasprava o razvoju trebala dati ostvarive primjere društvene integracije i ekološkoga obraćenja, jer ne možemo se razviti kao ljudi potičući sve veće razlike i propadanje okoliša.

 

Potrebni konkretni odgovori na vapaj siromašnih i našega planeta

Valja se, dakle, odreći negativnih uzora te slobodno i odgovorno krenuti drugim putevima; valja dati konkretne odgovore na vapaj Zemlje i siromašnih. Na to su – prema Papinim riječima – pozvane i religije. Riječ je o konkretnim prijedlozima kako bi se olakšao razvoj svih koji su u potrebi, iskorištavajući ono što je papa Benedikt XVI. uočio kao ‘mogućnost za veliku preraspodjelu bogatstva na razini planeta kao što se do sada nikada nije dogodilo’.

Osim toga, potrebne su gospodarske politike usredotočene na osobu koje mogu promicati humanije tržište i humanije društvo; konkretne gospodarske mjere koje ozbiljno uzimaju u obzir naš zajednički dom; te konkretne etičke, građanske i političke obveze kako bi se razvile uz našu sestru Zemlju, a ne unatoč njoj – napomenuo je Papa.

 

Razvoj nerazdvojiv od pravednosti i bratstva

Za dobro Zemlje i cijeloga čovječanstva potrebno je pronaći zajedničke odgovore. Religije stoga trebaju svoje vrijednosti staviti na raspolaganje svih ljudi, u svrhu istinskoga dijaloga o načinu na koji valja graditi budućnost našega planeta – istaknuo je papa Franjo te podsjetivši na encikliku Laudato si’ napomenuo da je prava briga o samom našem životu i našim odnosima s prirodom nerazdvojiva od bratstva, pravednosti i vjernosti prema drugima. Međutim, gospodarske i političke ciljeve treba podupirati etičkim ciljevima koji pretpostavljaju promjenu ponašanja; Biblija bi rekla promjenu srca – istaknuo je papa Franjo.

 

Važnost religijā i domorodačkih naroda

U svemu tomu religije imaju ključnu ulogu, počevši – predložio je Papa – od priznavanja vlastitih pogrešaka i propusta u odnosu na druge, na sve stvoreno i na Stvoritelja. Osim toga istaknuo je važnost domorodačkih naroda, stručnjaka i čuvara jedinstvenih kultura i odnosa s prirodom. U vrlo sekulariziranom svijetu ti narodi podsjećaju sve na svetost naše zemlje. Zbog toga bi njihov glas i njihove zabrinutosti trebali biti u središtu ostvarivanja Agende 2030. i u središtu istraživanja novih puteva za održivi razvoj – dodao je Papa.

Zaključivši na kraju da je riječ o zadaći koja bi mogla izgledati preteška, ali nije nemoguća, Papa je potaknuo sudionike konferencije da nastave ići putem promjene u svrhu uključujuće održive budućnosti. Nepravda zbog koje plaču Zemlja i siromašni nije nepobjediva – istaknuo je papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: