HomevestiPapa Franjo novozaređenim svećenicima: Budite pastiri, a ne poduzetnici

Papa Franjo novozaređenim svećenicima: Budite pastiri, a ne poduzetnici

Na 58. svjetski dan molitve za duhovna zvanja, u nedjelju 25. aprila, papa Franjo je u bazilici svetoga Petra predvodio svetu misu sa svećeničkim ređenjem devet đakona. Novim je svećenicima preporučio da žive Božji stil bliskosti, suosjećanja i nježnosti, te ih upozorio da svećeništvo nije karijera nego služenje

U vatikanskoj je bazilici papa Franjo je jučer prijepodne tijekom svečane svete mise podijelio svećenički red devetorici đakona, u prisutnosti nekoliko stotina vjernika, okupljenih u bazilici poštujući epidemiološke mjere radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19. Papa je u propovijedi potaknuo nove svećenike da budu pastiri poput Gospodina. To je ono što želi od vas, da budete pastiri – rekao je – Pastiri svetoga vjernog Božjeg naroda.

Budite pastiri koji idu zajedno s Božjim narodom; katkada ispred, usred ili iza stada, ali uvijek tamo, s Božjim narodom – ponovio je Papa te istaknuo da valja nadvladati nekadašnji rječnik, kada se govorilo o ‘crkvenoj karijeri’. Svećeništvo nije karijera; to je služenje, poput onoga kojim je Bog služio svojem narodu – napomenuo je papa Franjo.

Upućujući nove svećenike na Božji stil, Papa je istaknuo tri njegova obilježja: bliskost, suosjećanje i nježnost. Posebno se zadržao na bliskosti. Potrebna je, naime, bliskost s Bogom, u molitvi, sakramentima, na misi; zatim s biskupom; među braćom te s narodom. Valja razgovarati s Gospodinom, biti blizu Gospodinu – napomenuo je podsjećajući da je Gospodin nama postao blizak u svojemu Sinu.

Bio je blizu i novozaređenim svećenicima na njihovu putu razlučivanja zvanja, također u ružnim trenutcima grijeha, bio je tamo. Budite blizu svetom Božjem narodu. Ali, prije svega, budite bliski s Bogom, u molitvi. Svećenik koji ne moli, polagano u sebi gasi vatru Duha – istaknuo je Papa te spomenuo drugi vidik bliskosti, a to je ona s biskupom. Vi ste biskupovi suradnici. I u ružnim trenutcima, zovite biskupa kako biste bili blizu njega – savjetovao je te istaknuo biskupovo duhovno očinstvo, kojemu se imaju povjeriti u poniznosti.

Osim bliskosti s Bogom i biskupom, važna je uzajamna bliskost među svećenicima. U tom je smislu papa Franjo upozorio da ne valja nikada ogovarati brata svećenika. Ako imaš nešto protiv nekoga, budi muško, i reci mu to u lice. Nemojte biti brbljavci. Nemojte popustiti ogovaranju – istaknuo je te im preporučio jedinstvo: u biskupskom vijeću, u povjerenstvima, na poslu.

Nitko od vas nije studirao kako bi postao svećenik – primijetio je Papa – Studirali ste crkvene znanosti. Vi ste izabrani, uzeti iz Božjega naroda – kazao je te potaknuo mlade svećenike da ne zaborave otkuda su došli: iz svoje obitelji, iz svojega naroda. Nemojte izgubiti osjećaj za Božji narod – upozorio ih je te spomenuo apostola Pavla koji je govorio Timoteju da se spominje svoje majke, svoje bake, ukratko, svojih korijena. Autor Poslanice Hebrejima kaže: „Spominjite se onih koji su vas uveli u vjeru“ – rekao je Papa te potaknuo ređenike da budu svećenici naroda, a ne klerici države.

Sveti je Otac, među ostalim, potaknuo nove svećenike da – kako je rekao – „gube“ vrijeme slušajući i tješeći druge, te da budu djelitelji oprosta Boga koji se nikada ne umara praštati. Nježna, obiteljska, očinska suosjećajnost, stil je koji je Papa poželio novim svećenicima, preporučivši im da ne budu „laktaši“, težeći oholosti novca. Pozvani ste biti svećenici, a ne poduzetnici – ponovio je potičući nove svećenike da se ne boje. Ako budete imali Božji stil, sve će biti dobro – rekao je na kraju papa Franjo.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: