HomevestiPapa Franjo odredio godinu dana misionarskoga iskustva u formaciji budućih diplomata Svete Stolice

Papa Franjo odredio godinu dana misionarskoga iskustva u formaciji budućih diplomata Svete Stolice

Na slici: Studenti Papinske crkvene akademije na audijenciji kod Pape 2015. godine

 

Papa je poslao pismo predsjedniku Papinske crkvene akademije u kojemu je napomenuo da će se od onih koji će ući u diplomatsku službu tražiti jednogodišnje misionarsko iskustvo u nekoj biskupiji

Najavio je to u završnom govoru na Sinodi o Amazoniji, a sada se ta odredba konkretizira. Papa Franjo je pisao nadbiskupu Josephu Marinu, novom predsjedniku Papinske crkvene akademije – škole za formaciju diplomatskoga osoblja Svete Stolice – tražeći da se u program formacije uvede godina dana provedena u misijama u nekoj lokalnoj Crkvi. Pismo nosi datum od 11. februara. Papa Franjo je istaknuo želju da svećenici koji se pripremaju za diplomatsku službu Svete Stolice posvete godinu dana svoje formacije misionarskom radu u nekoj biskupiji.

Uvjeren sam – dodao je – da takvo iskustvo može biti korisno svim mladićima koji se pripremaju ili započinju svećeničku službu, a posebno onima koji će u budućnosti biti pozvani surađivati s papinskim predstavnicima, te će poslije moći i sami biti izaslanici Svete Stolice u zemljama i partikularnim Crkvama.

Papa je potom podsjetio na svoj govor upravljen Papinskoj crkvenoj akademiji u junu 2015. godine. Poslanje na koje ćete jednoga dana biti pozvani odvest će vas u sve krajeve svijeta. U Europu kojoj je potrebno da se probudi; u Afriku, žednu pomirenja; u Latinsku Ameriku, gladnu hrane i duhovnoga života; u Sjevernu Ameriku, koja želi otkriti korijene identiteta koji ne polazi od isključivanja; u Aziju i Oceaniju, koje izaziva sposobnost za dijalog s mnogobrojnim kulturama njihovih predaka – napomenuo je Papa.

Pritom je napomenuo da je za pozitivno suočavanje s tim sve većim izazovima za Crkvu, i za svijet, potrebno da budući diplomati Svete Stolice, osim temeljite svećeničke i pastoralne formacije i one specifične koju pruža akademija, steknu i osobno iskustvo misije izvan vlastite biskupije iz koje dolaze, sudjelujući s misijskim Crkvama u jednom dijelu zajedničkoga puta njihove zajednice, te sudjelujući u njihovoj svakodnevnoj evangelizacijskoj aktivnosti.

Papa se u pismu potom obratio nadbiskupu Marinu, te zatražio od njega da ostvari tu njegovu želju da se kurikulum akademske formacije obogati jednom godinom potpuno posvećenom misionarskoj službi u partikularnim Crkvama diljem svijeta. To će novo iskustvo stupiti na snagu počevši od novih studenata koji će svoju formaciju započeti u sljedećoj akademskoj godini (2020./2021.).

Kako bi se temeljito obradio taj projekt bit će, prije svega, potrebna tijesna suradnja s Državnim tajništvom, točnije, s Odjelom za diplomatsko osoblje Svete Stolice, kao i s papinskim predstavnicima koji će sigurno dati valjanu pomoć u pronalaženju partikularnih Crkvi spremnih primiti studente te u pratnji njihova iskustva iz blizine.

Siguran sam da će, nakon što se nadvlada početna zabrinutost, koja bi se mogla pojaviti pred tim novim načinom formacije budućih diplomata Svete Stolice, misijsko iskustvo koje se želi promicati biti korisno ne samo mladim studentima, nego i pojedinačnim Crkvama s kojima će oni surađivati i da će, nadam se, u drugim svećenicima opće Crkve pobuditi želju da se stave na raspolaganje za jedno razdoblje misionarskoga služenja izvan vlastite biskupije – istaknuo je na kraju papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: