HomevestiPapa Franjo ponovno apelirao za mir u Siriji

Papa Franjo ponovno apelirao za mir u Siriji

Na slici: Papa Franjo jučer nakon misnoga slavlja na Trgu sv. Petra  (Vatican Media)

Na kraju jučerašnjeg misnoga slavlja na Trgu sv. Petra, papa Franjo je uputio apel za mir u Siriji zbog nove vojne akcije na sjeveroistoku zemlje. Pozvao je također na zauzimanje za društveni mir u Ekvadoru, gdje već desetak dana traju neredi

Na kraju misnoga slavlja papa Franjo je zahvalio prisutnim kardinalima, biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama iz svih dijelova svijeta, a posebice onima koji – kako je rekao – pripadaju duhovnoj obitelji novih svetaca. Pozdravljajući izaslanstva raznih zemalja, osvrnuo se na životni primjer danas proglašenih svetaca te istaknuo da su oni svojim evanđeoskim svjedočanstvom poticali duhovni i društveni rast u vlastitom narodu.

Poseban je pozdrav Sveti Otac uputio vjernicima u Poljskoj, koji danas slave Papin dan, te im zahvalio za njihove molitve i postojanu ljubav. Osvrnuo se potom na nedavne događaje na sjeveroistoku Sirije, gdje je lokalno stanovništvo zbog vojne akcije prisiljeno napustiti svoj dom. Među izbjeglicama su i mnoge kršćanske obitelji. Svim uključenim stranama i međunarodnoj zajednici Papa je ponovno uputio apel da se iskreno, pošteno i jasno zauzmu za dijalog, s ciljem potrage za učinkovitim rješenjem.

Osim toga, Sveti je Otac istaknuo da s brigom prati događaje u Ekvadoru, gdje već desetak dana traju neredi zbog povećanja cijena goriva. Tu je latinskoameričku zemlju povjerio zajedničkoj molitvi i zagovoru novih svetaca, dijeleći njenu bol zbog poginulih, ranjenih i nestalih. Ekvadorce je papa Franjo potaknuo na zalaganje za društveni mir, uz posvećivanje posebne pažnje najranjivijem stanovništvu, siromašnima i ljudskim pravima. Na kraju je, obraćajući se okupljenima na Trgu sv. Petra, pozvao sve da se obrate Blaženoj Djevici Mariji, uzoru evanđeoske savršenosti, kako bi im pomogla slijediti primjer novih svetaca.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: