HomevestiPapa Franjo posvećenim osobama i laicima: Umor pred budućnošću je umor nade

Papa Franjo posvećenim osobama i laicima: Umor pred budućnošću je umor nade

Na slici: Papa pred katedralnom bazilikom Santa Maria La Antigua u Panami  (AFP or licensors)

Prekjučer je papa Franjo predvodio slavlje posvete katedralne bazilike Santa Maria La Antigua u Panami, na kojem su bili prisutni svećenici, posvećene osobe i predstavnici laičkih pokreta

Gospodin je znao što znači biti umoran, i u njegovom umoru prepoznajemo tolike borbe naših naroda, naših zajednica i svih onih koji su umorni i teško opterećeni – rekao je papa Franjo svećenicima, posvećenim osobama i članovima laičkih pokreta, okupljenima jučer na slavlju posvete katedralne bazilike Santa Maria La Antigua u Panami. Propovijed misnoga slavlja Sveti je Otac usredotočio na sliku iz Evanđelja po Ivanu, gdje Isus, prolazeći kroz Samariju, umoran od puta, sjeda na zdenac i od žene koja mu dolazi u susret traži vode za piće.

 

Umor koji vodi u potragu za “zdencem”

Papa je istaknuo da su različiti uzroci umora koji pogađa svećenike, redovnike i laike koji se zalažu u Crkvi: od dugog radnog vremena koje ostavlja malo vremena za jelo, odmor i obitelj; do štetnih radnih i emocionalnih uvjeta koji dovode do iscrpljenosti i zamora srca. Sve su to situacije – rekao je papa Franjo – u kojima se osjeća hitna potreba za zdencem koji može umiriti i ugasiti žeđ i umor.

 

Umor nade

Paralizirajući umor, različit od Isusovoga, koji se pojavi kada smo izloženi nepodnošljivom žaru podnevnoga sunca koje zasljepljuje i ne dopušta da idemo naprijed, umor je koji se pojavi pred životnim udarcima i upitnom budućnošću zbog kojih posumnjamo u vlastite sile, sredstva i ostvarivost svojega poslanja u svijetu koji se brzo mijenja. Takav je umor Sveti Otac nazvao umorom nade koji također proizlazi iz spoznaje da je Crkva ranjena grijehom i da često nije znala čuti tolike vapaje u kojima je bio skriven Isusov vapaj: “Bože moj, zašto si me ostavio?”

 

Ideja da Gospodin nema više što ponuditi

Možemo se naviknuti na život s nadom koja se umorila pred neizvjesnom i nepoznatom budućnošću i time omogućiti sivom pragmatizmu da se smjesti u samo srce naših zajednica. Sve se naizgled nastavlja kao i obično, ali u stvarnosti se vjera mrvi i raspada. Razočarani stvarnošću koju ne razumijemo, ili mislimo da u njoj nema mjesta za našu poruku, možemo otvoriti vrata jednom od najgorih mogućih krivovjerja našega vremena: ideji da Gospodin i naše zajednice nemaju što reći ili doprinijeti novom svijetu koji se sada rađa (usp. Evangelii Gaudium, 83). Ono što je nekad bilo sol i svjetlo svijeta postaje ustajalo i istrošeno – upozorio je Papa.

 

“Daj mi piti!”

Isus u Evanđelju po Ivanu kaže: “Daj mi piti!” I od nas traži da to kažemo i da se vratimo na zdenac prve ljubavi, kada je Isus prošao našim putem, s ljubavlju nas pogledao i zamolio da ga slijedimo. “Daj mi piti!” – rekao je Sveti Otac – znači imati hrabrosti dopustiti da budemo pročišćeni i da se vratimo na autentične izvore svojih karizmi i vidjeti na koje načine one danas mogu zaživjeti. “Daj mi piti!” znači prepoznati vlastitu potrebu da nas Duh Sveti preobrazi u muškarce i žene koji se sjećaju spasiteljskoga Božjega posjeta, uvjereni da će, kako je učinio jučer, tako nastaviti činiti i sutra. Odlazak na korijene nesumnjivo će nam pomoći živjeti u sadašnjosti na odgovarajući način i bez straha– kazao je papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: