HomevestiPapa Franjo posvetio Sinodu o Amazoniji svetom Franji Asiškom

Papa Franjo posvetio Sinodu o Amazoniji svetom Franji Asiškom

Na slici: Papa sadi stablo iz Asiza u Vatikanskim vrtovima; 4. oktobra 2019.  (ANSA)

U Vatikanskim je vrtovima, na blagdan svetoga Franje, Papa posadio jedno stablo iz Asiza. Biskupsku sinodu o Amazoniji posvetio je zagovoru svetoga Franje Asiškoga

Na blagdan svetoga Franje, Sveti je Otac zajedno s dvoje predstavnika domorodaca, te kardinalima Cláudiom Hummesom i Lorenzom Baldisserijem, u Vatikanskim vrtovima posadio jedno stablo, crniku iz Asiza. Svečanost je označila završetak ‘Vremena stvorenoga’, odnosno međunarodnoga ekumenskog mjeseca molitve i djelovanja za očuvanje planeta, te početak Biskupske sinode o Panamazonskom području, koja je započela u nedjelju i trajat će do 27. oktobra.

Nakon izvedbe jedne amazonske pjesme koja je odzvanjala Vatikanskim vrtovima, kardinal Peter Turkson, pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, govorio je o hitno potrebnom ekološkom obraćenju. Našu bi zabrinutost za odgovor na ekološku krizu trebale poduprijeti svijest i mudrost, kako je savjetovao papa Franjo – napomenuo je kardinal te dodao – Ako se uistinu želi izgraditi ekologija koja će nam pomoći popraviti sve što smo uništili, kako stoji u enciklici Laudato si’, ne može se zanemariti nijedna grana znanosti i nijedan oblik mudrosti, pa tako ni onaj religijski, zajedno s njegovim načinom izražavanja.

Kardinal Cláudio Hummes, bivši nadbiskup São Paula i predsjednik Biskupskoga povjerenstva za Amazoniju Brazilske biskupske konferencije, podsjetio je pak na vezu između Pape, Sinode o Amazoniji i svetoga Franje. Posvetiti posebnu biskupsku sinodu o Amazoniji svetom Franji Asiškomu, brižljiva je i znakovita gesta. Sve je povezano s Franjinim imenom, koje je Sveti Otac izabrao u trenutku izbora za papu, kao i s riječima koje je izgovorio na Trgu svetoga Petra u listopadu 2017. godine, najavljujući i zakazujući sinodu. Dok sinodu posvećujemo svetom Franji, prisjećamo se posebno njegove ‘Pjesme stvorova’ u kojoj pjeva i slavi opće bratstvo svih Božjih stvorenja – rekao je kardinal Hummes.

Sestra Liliana Franco, predsjednica Saveza redovnika Latinske Amerike i Kariba, istaknula je da sijati znači poznavati dobar trenutak, sagnuti se, pomilovati zemlju i ponizno se pouzdati u ono što se ne vidi, te sve organizirati i biti iznenađeni Božjom kreativnom plodnošću koja je u stanju učiniti obilnima milosti i plodove, čak i na najneplodnijim poljima. Svjedočanstvo svetoga Franje Asiškoga, kao i drugih osoba koje su shvatile veličinu Božjega djela, pokazuje nam da taj put vodi u radost, do zauzimanja koje preobražava, te do mira – istaknula je sestra Liliana.

Prije sadnje stabla, osam osoba, predstavnika domorodačkih naroda i drugih stvarnosti, među kojima migracija i održivoga razvoja, donijeli su vrećicu u kojoj je bila zemlja uzeta na više simboličnih mjesta, kao što su Amazonija, Indija i Asiz, te je stavljena ispod stabla. Svečanost je završila molitvom Očenaša koju je predvodio papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: