HomevestiPapa Franjo potaknuo nove biskupe na svetost

Papa Franjo potaknuo nove biskupe na svetost

Na slici: Papa Franjo s novim biskupima; Vatikan, 13. septembra 2018.  (ANSA)

Novim je biskupima Papa savjetovao da idu naprijed radosni, mirni, utješeni, a ne ojađeni, uznemireni i neutješni, čuvajući srce poput janjadi koja, iako je okružena vukovima, zna da će pobijediti jer računa s pastirovom pomoći

Posebnu pozornost prema kleru i sjemeništima – to je papa Franjo zatražio u govoru upravljenom skupini od oko 130 novih biskupa, sudionikā tečaja koji je ovih dana održan u organizaciji Zbora za biskupe. Sveti Otac ih je jasnim riječima potaknuo da obnove postupke izbora, pratnje i procjene, te podsjetio da je svetost upravo u dodirivanju Božjega tijela. Ne trebaju se stoga sramiti doticati tijelo svoje Crkve, i ulaziti u dijalog sa svojim pitanjima.

Naši će odgovori biti bez budućnosti ako ne dosegnu duhovni ponor koji je, nerijetko, dopustio skandalozne slabosti; ako ne otkriju životnu prazninu koju su podupirale; ako ne otkriju zašto je Bog bio tako ušutkan, zašto ga je određeni način života uklonio kao da ne postoji.

Raditi u zajedništvu

Svatko od nas treba ponizno ući u vlastitu dubinu i pitati se što može učiniti kako bi lice Crkve učinio svetijim – potaknuo je Papa. Nije dostatno samo upirati prstom na druge i stvarati žrtvene jarce, nego je potrebno zajedno raditi u zajedništvu. Treba, dakle, ići naprijed čuvajući srce poput janjadi koja, iako je okružena vukovima, zna da će pobijediti jer računa s pastirovom pomoći, te staviti u središte Boga koji nudi život u punini.

Nemojte se prepustiti iskušenju priča o katastrofama ili proroštvima nesrećā, jer ono što je doista važno jest ustrajati sprječavajući da se ljubav ohladi (usp. Mt 24, 12), i držati uspravnu i podignutu glavu prema Gospodinu (usp. Lk 21, 28), jer Crkva nije naša nego je Božja! On je bio prije nas i bit će poslije nas! Sudbina je Crkve, maloga stada, pobjedonosno skrivena u križu Sina Božjega – istaknuo je Papa.

Misionari koji se ne prestraše pred ranama grijeha

Stoga ne treba potrošiti svoju najbolju energiju na izračunavanje neuspjeha i na predbacivanje povrijeđenostī, dopuštajući da nam utrnu srce i obzori. Neka Krist bude vaša radost – kazao je Papa ohrabrujući biskupe da traže odsjaj njegove svjetlosti, primjerice, u obiteljima, gdje se život njeguje i hrani, tamo gdje postoji sigurnost da praštanje ima pomirbenu moć, tamo gdje brojne Bogu posvećene osobe i Božji službenici, u tihom posvećivanju ustraju ne brinući se zbog činjenice što dobro često nije glasno, nije tema na blogu, niti se pojavljuje na prvim stranicama – istaknuo je papa Franjo te dodao – Ne prestraše se pred ranama Kristova tijela, koje uvijek uzrokuje grijeh, nerijetko grijeh djece Crkve.

Dodirivati tijelo Kristovo

Papa dobro zna – kako je rekao – da se u naše vrijeme širi individualizam i da je sve veće ravnodušje prema sudbini drugih; zna da su milijuni muškaraca, ženā, djece i mladih izgubljeni i destabilizirani zbog osjećaja nepripadanja. Pred njihovim sudbinama oni koji bi trebali imati najveću odgovornost, nažalost, griješeći, često odmiču. Biskupi, naprotiv, ne smiju zanemarivati Kristovo tijelo; to nam nije dopušteno, i njegove rane pripadaju nama – napomenuo je Papa te dodao – naša je dužnost doticati ih.

Bog nije ukrotiv

Sveti Otac traži stoga od biskupa da prihvate Crkvu kao zaručnicu koju treba voljeti, kao i da misle na to da nismo mi u početku našega ‘dijela svetosti’ nego je to uvijek Bog. Riječ je, dakle, o „malenoj svetosti“ koja se razvija prepuštajući se u Njegove ruke. A ljudi, kada ih susretnu, trebaju moći barem okrznuti Božju ljepotu. Bog nije ukrotiv – istaknuo je Papa – nisu mu potrebne ograde kako bi zaštitio svoju slobodu, i ne zaražava približavajući se; štoviše, posvećuje sve što dodirne.

Nije potrebno knjigovodstvo naših krjeposti, ni program askeze, vježbaonica osobnih napora ili dijeta koja se obnavlja od ponedjeljka do ponedjeljka, kao da je svetost plod jedino volje. Izvor je svetosti milost pristupanja radosti evanđelja i dopuštanja da ona obuzme naš život, i to tako da se drugačije više ne može živjeti – napomenuo je Sveti Otac.

‘Ne’ vjernost u izmjeničnim razdobljima

Papa Franjo je podsjetio također da za biskupsku službu ne postoje vlasništva ili stečena prava. Ona je, naprotiv, blago za koje treba sve spremno prodati kako bi se očuvao prostor na kojemu se ono skriva. Cijeli je Papin govor usredotočen na najhitniju zadaću pastira, a to je svetost. Niste plod jedino ljudskoga glasanja nego izbora iz visine – podsjetio je Papa te istaknuo da se od biskupa ne traži vjernost u izmjeničnim razdobljima, ili pak selektivna poslušnost, nego se traži da se dan i noć troši.

Božje očinstvo

Zbog toga ih je potaknuo da budu pozorni i onda kada se pojavi iskušenje povlačenja i kada Zli dade naslutiti da svanuća neće biti. Upravo u tom trenutku treba pasti ničice licem prema zemlji kako bi čuli Boga i ostali vjerni i kada oslabi snaga. Vjernici, naime, imaju pravo pronaći na vašim usnama tu poruku: u Isusu se nudi Božje očinstvo koje se nikada ne predaje – rekao je na kraju papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: