HomevestiPapa Franjo predstavnicima vlasti i diplomatskom zboru u Estoniji: Za stvaranje budućnosti potrebno je graditi osjećaj pripadnosti i integracije

Papa Franjo predstavnicima vlasti i diplomatskom zboru u Estoniji: Za stvaranje budućnosti potrebno je graditi osjećaj pripadnosti i integracije

Na slici: Papa Franjo i estonska predsjednica Kersti Kaljulaid prilikom susreta s predstavnicima vlasti i diplomatskim zborom u Tallinnu  (ANSA)

Nema goreg otuđenja od osjećaja da nemate korijene i da ne pripadate nikome

Narod će stvarati budućnost samo ako među svojim članovima gradi odnose pripadnosti – istaknuo je u utorak papa Franjo u Tallinnu, u Estoniji, obraćajući se predstavnicima vlasti i diplomatskom zboru.

Stoljećima se ova zemlja naziva “Marijina zemlja” – podsjetio je Papa i nastavio – To je ime koje ne pripada samo vašoj povijesti, nego je dio vaše kulture. Marija je žena sjećanja koja kao blago u svom srcu čuva sve što živi (Lk 2,19); ona je plodna majka koja je dala život svojem Sinu.

Vaš je narod u povijesti morao podnijeti teške patnje boreći se za svoju slobodu i neovisnost – rekao je Sveti Otac i primijetio – Ipak, u posljednjih nešto više od 25 godina uspjeli ste se potpuno vratiti u obitelj naroda. Estonija je napravila goleme korake i sada ste među najrazvijenijim zemljama po gospodarstvu, slobodi tiska, demokraciji i politici. Osim toga ojačali ste svoju suradnju i prijateljstvo s drugim zemljama.

Gledajući vašu prošlost i sadašnjost, možemo s nadom gledati na vašu budućnost – kazao je papa Franjo i napomenuo – Biti zemlja sjećanja znači sjećati se da ste napredak postigli radom, u duhu i vjeri svojih predaka. Njegovati zahvalno sjećanje znači prepoznavati sve plodove koje danas uživate zahvaljujući ljudima koji su doprinijeli ostvarenju slobode koja vas poziva da je poštujete otvaranjem putova za generacije koje dolaze nakon vas.

Čovječanstvo u ovom trenutku doživljava povijesnu prekretnicu koju možemo vidjeti u napretku koji se ostvaruje na različitim područjima – rekao je Papa i dodao – Treba pohvaliti uspjehe koji pridonose blagostanju ljudi “(Evangelii gaudium 52); međutim, treba imati na umu da blagostanje nije uvijek oznaka dobroga života.

U našim tehnokratskim društvima možemo primijetiti gubitak smisla i radosti života, gasi se sposobnost divljenja koja potiče ljude na borbu za život – kazao je Sveti Otac i upozorio – Svijest o pripadnosti i borbi za druge, ukorijenjenosti u narod, kulturu i obitelj, postupno se može izgubiti lišavajući, posebno mlade, korijena od kojih valja početi graditi vlastitu sadašnjost i budućnost, jer im se pri tom oduzima sposobnost sanjanja, sposobnost za rizik i stvaranje.

Staviti sve povjerenje u tehnološki napredak kao jedini mogući put razvoja može dovesti do gubitka sposobnosti za uspostavljanje međuljudskih, međugeneracijskih i interkulturalnih veza, a to znači, onog životnog tkiva koje je važno da se osjećamo dijelom zajedničkog projekta – rekao je papa Franjo i napomenuo – Kao posljedica toga, jedna od najvažnijih odgovornosti koju imamo u društvu, politici i vjerskom odgoju jest u načinu na koji postajemo graditelji veza.

Plodna zemlja zahtijeva ukorjenjivanje i stvaranje životne mreže koja omogućava da se članovi zajednice osjećaju kao u svojoj kući – rekao je Papa i naglasio – Nema goreg otuđenja od osjećaja da nemate korijene i da ne pripadate nikome. Zemlja i narod bit će plodni i stvarati budućnost ukoliko grade odnose pripadnosti; ako se zalažu za integraciju različitih zajednica i generacija, te prekidaju umrtvljenje osjećaja i udaljavanje od drugih – zaključio je Sveti Otac.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: