HomevestiPapa Franjo primio češke i slovačke zastupnike

Papa Franjo primio češke i slovačke zastupnike

Na slici: Papa Franjo s izaslanstvom čeških i slovačkih zastupnika; Vatikan, 22. marta 2019.  (ANSA)

Primivši izaslanstvo zastupnika Republike Češke i Republike Slovačke papa Franjo je potaknuo na ponovno vrjednovanje kršćanskih korijena u svrhu izgradnje društva prihvata i solidarnosti. Evanđelje – dodao je – ne oslabljuje ono istinsko što se nalazi u lokalnim kulturama, nego pomaže ostvariti dobro, istinu i ljepotu

Ponovno otkrijte postojeću važnu vezu između evanđelja i kulturnoga identiteta, vrjednujući kršćanske korijene, kako biste izgradili društvo u kojemu se mogu ostvariti međusobno prihvaćanje i uzajamna solidarnost – tim je riječima papa Franjo potaknuo izaslanstvo čeških i slovačkih zastupnika primivši ih u Vatikanu povodom 1150. obljetnice smrti svetoga Ćirila, koji je preminuo u Rimu 14. februara 869. godine.

 

Poznavanje i srdačnost među narodima

Sveti Ivan Pavao II. ga je, zajedno s bratom Metodom, proglasio suzaštitnikom Europe, uz svetoga Benedikta. Ćiril je – napomenuo je papa Franjo – znao uspostavljati odnose poznavanja i srdačnosti među narodima, postajući karika povezivanja među različitim kulturama i crkvenim tradicijama. Nadam se da će tako značajna duhovna i kulturna baština u svim vašim sugrađanima pobuditi želju za susretom i otvaranjem prema drugima. Riječ je o tomu da se zna zajedno živjeti u različitosti, putem dijaloga, solidarnosti, gradeći mostove i rušeći prepreke nepouzdanja i predrasudā. Takvim ponašanjem postajemo svjedoci solidarnosti i tvorci mira – napomenuo je Papa.

 

Kršćanstvo – vrelo nade

S druge strane – istaknuo je papa Franjo – poslanje dvojice solunske braće zauvijek je obilježilo povijest, umjetnost i čitavu kulturu Republike Češke i Republike Slovačke. Od ta dva sveca sve do naših dana dolaze duhovna i kulturna bogatstva, ta moralna baština koju valja čuvati i sve više vrjednovati. Vaša povijest pokazuje da je kršćanstvo uvijek bilo vrelo nade i snaga obnove, posebice u najmračnijim i najtežim razdobljima – primijetio je Papa.

 

Epohalna promjena

Krenuvši iz Grčke Ćiril i Metod evangelizirali su narode Panonije i Moravske, sastavljajući slavensko pismo i prevodeći Bibliju na stari slavenski jezik – rekao je Sveti Otac ističući da su tako pružali dar vjerskom životu, ali i kulturnom razvoju tih prostora. Biblijsko-kršćanska poruka pomogla je u rađanju pravne države u vašim, kao i u obližnjim zemljama. U kršćanstvu, koje se naviješta kroz propovijedanje i slavljenje liturgije, ostvarila se epohalna promjena vašega društva – napomenuo je Sveti Otac.

 

Dobro, istina i ljepota

Stoga je opširno djelo evangelizacije ‘slavenskih apostola’ uzor za inkulturaciju, još uvijek valjan u svojim bitnim sastavnicama. Evanđelje, naime, ne oslabljuje ono istinsko što se nalazi u raznim lokalnim kulturama, nego pomaže pojedincima i zajednicama prepoznati i ostvariti dobro, istinu i ljepotu – istaknuo je Papa te na kraju nazočnim političarima poželio da, kroz važnu javnu dužnost, svakoga dana budu protagonisti bratstva te jasni i besprijekorni promicatelji općega dobra, pružajući nadu svojim narodima na koje je zazvao Božji blagoslov.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: