HomevestiPapa Franjo primio u audijenciju apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj, nadbiskupa Giorgia Linguau

Papa Franjo primio u audijenciju apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj, nadbiskupa Giorgia Linguau

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Giorgio Lingua

Papa Franjo je 18. februara primio u audijenciju apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj, nadbiskupa Giorgia Linguau. Tom je prilikom nuncij u razgovoru za našu radijsku postaju rekao da hrvatski narod njeguje veliku ljubav prema blaženom kardinalu Stepincu, istaknuvši da je kardinal Stepinac „bio biskup koji je uistinu mirisao po ovcama“. Nuncij je govorio o strašnim teškoćama kroz koje prolaze migranti na balkanskoj ruti, napomenuvši da nije vrijeme za traženje krivaca, nego da se zajedničkim snagama pronađu rješenja i donesu prave odluke.

Pandemiji koronavirusa koja je imala veliki utjecaj na hrvatsko gospodarstvo i Crkvu pridodana su još dva potresa – rekao je nuncij Lingua i istaknuo – Crkva u Hrvatskoj je živa Crkva koju karakterizira pobožnost prema Majci Božjoj i odanost Svetom Ocu i univerzalnoj Crkvi. Kamo god sam došao, dobro sam primljen, jer svi izražavaju svoju naklonost prema Papinu predstavniku, a time i prema Svetom Ocu. Govoreći o migrantima upozorio je da među njima ima i maloljetnika bez pratnje koji su ugroženi zbog uvjeta u kojima se nalaze.

Rijetko sam gdje u svijetu naišao na toliko naklonosti i divljenja jednoga naroda prema nekom svecu, kao što ga hrvatski narod ima prema blaženom Stepincu – rekao je nadbiskup Lingua i primijetio – To je opravdano zato što u Stepincu vidim lik biskupa kakvoga opisuje papa Franjo. Što ga više upoznajem, to ga više cijenim; bio je blizak svom narodu; Crkvu je doživljavao kao poljsku bolnicu i zato je zasukao rukave kako bi za siromahe i izbjeglice učinio što je mogao. Dok tražim kandidate za biskupsku službu, pred očima imam idealni uzor kardinala Stepinca.

Kao bivši apostolski nuncij u Iraku od 2010. do 2015. godine, nadbiskup Lingua je istaknuo kako će susret između pape Franje i velikog ajatolaha Al Sistanija, prigodom predstojećeg pohoda Iraku, unaprijediti dijalog i biti vrlo važna prilika za provođenje u djelo poruke enciklike Fratelli tutti. Uvjeren sam da će taj susret uroditi vrlo lijepom i snažnom porukom; nakon mnogo teških godina, to će biti veliko ohrabrenje za tamošnje kršćane. Siguran sam da će Gospodin izliti svoj blagoslov na to putovanje, pa i u ovo vrijeme dodatnih teškoća kao što je pandemija – rekao je na kraju apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Giorgio Lingua.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: