HomevestiPapa Franjo primio u audijenciju etiopskoga Premijera

Papa Franjo primio u audijenciju etiopskoga Premijera

Na slici: Papa Franjo i premijer Savezne Demokratske Republike Etiopije Abiy Ahmed; Vatikan, 21. januara 2019.  (Vatican Media)

Prekjučer poslijepodne je papa Franjo primio u audijenciju Abiya Ahmeda, premijera Savezne Demokratske Republike Etiopije, s kojim je razgovarao ponajviše o sporazumu i obnovi diplomatskih odnosa s Eritrejom, ali i o stabilnosti cijeloga Afričkog roga, razvoju afričkoga kontinenta i prinosu Katoličke Crkve na odgojnom i zdravstvenom području

Nedavni sporazum i obnova diplomatskih odnosa s Eritrejom bili su u središtu srdačnoga razgovora pape Franje s premijerom Savezne Demokratske Republike Etiopije, 42-godišnjim Abiyem Ahmedom, održanoga u Apostolskoj palači.

Tiskovni je ured Svete Stolice izvijestio da se razgovaralo o zauzimanju Etiopije za stabilizaciju Afričkoga roga, a sugovornici su se osvrnuli i na stanje u cijeloj regiji, te na mirno rješenje sukobā i na društveno-gospodarski razvoj Afrike. Papa i etiopski Premijer razgovarali su također o važnim inicijativama potaknutima poradi promicanja nacionalnoga pomirenja, kao i u svrhu cjelovitoga razvoja zemlje. U tom kontekstu – stoji u priopćenju Tiskovnoga ureda – istaknuta je uloga kršćanstva u povijesti etiopskoga naroda, te izraženo zadovoljstvo prinosom katoličkih ustanova na odgojnom i zdravstvenom području.

Poslije susreta s Papom, etiopskoga je Premijera primio Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Spomenimo na kraju da je audijencija kod Pape održana u važnom trenutku za Etiopiju koja je, nakon 20 godina rata i više tisuća žrtava, prošle godine s Eritrejom potpisala mirovni sporazum, što je povijesni događaj koji je istaknuo i papa Franjo, u govoru Diplomatskom zboru ovjerovljenom pri Svetoj Stolici, održanom 7. januara ove godine.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: