HomevestiPapa Franjo s novinarima u avionu na povratku iz Tallinna

Papa Franjo s novinarima u avionu na povratku iz Tallinna

Na slici: Papa Franjo tijekom tiskovne konferencije u zrakoplovu na povratku iz Tallinna; 25. septembra 2018.  (ANSA)

Na povratku s apostolskoga putovanja u baltičke zemlje – Litvu, Latviju i Estoniju, papa Franjo je u zrakoplovu, na putu iz Tallina u Rim, razgovarao s novinarima i pritom se osvrnuo na upravo završeni apostolski pohod, na nedavno potpisani Privremeni sporazum s Kinom, te na seksualno zlostavljanje

Govoreći o upravo posjećenim zemljama, Papa je ponovno kazao – kako je isticao gotovo svaki dan tijekom pohoda – da valja insistirati na očuvanju identiteta baltičkih zemalja, koji su okrutni osvajači prečesto gazili, i koji čuvaju oni koji su se jučer njime služili kao štitom protiv diktatura; a danas, ostarjeli, dužni su prenositi ga mladima uz čitavu baštinu kulture, vjere i umjetnosti.

Prisjetivši se prostorija za mučenje u Muzeju žrtava u Vilniusu, Papa je osudio nasilje i sramotu legalne i ilegalne trgovine oružjem koje potiče nasilje. Dopušteno je i časno braniti domovinu – primijetio je Papa – ali država bi se trebala opskrbiti razumnom i neagresivnom obrambenom vojskom. Potom je ponovno spomenuo više puta istaknuto načelo pozornosti u vezi s migracijama, koje se u baltičkim zemljama odnose na oba smjera, i na ulazak i izlazak, te napomenuo da su i sami šefovi država, s kojima se susreo prošlih dana, priznali važnost prihvata.

Kina i mudrost Sporazuma

Ono što je prošlih dana također privuklo mnogo pozornosti jest potpisani Privremeni sporazum s Kinom. Kritike na taj događaj, na kojemu Sveta Stolica radi deset godina, poznate su; ima onih, naime, koji misle da je Vatikan „rasprodao“ Crkvu Pekingu. Papa je na to mirno odgovorio. Sporazum sam ja potpisao, ja sam odgovoran – kazao je te potaknuo na molitvu za one koji, budući da iza sebe imaju mnogo godina skrivanja, danas ne shvaćaju doseg tog dokumenta. U svakom mirovnom sporazumu obje strane nešto izgube – podsjetio je Papa te istaknuo da tu nije riječ o imenovanju, nego o dijalogu o eventualnim kandidatima. Jasno je da Papa imenuje biskupe – rekao je Sveti Otac.

Zlostavljanje je jezivo

Jedna se njemačka novinarka osvrnula na Papine riječi koje je uputio estonskoj mladeži, govoreći o zlostavljanju koje bi – kako je rekao – bilo jezivo čak i onda kada bi samo jedan svećenik počinio taj zločin. Pritom je istaknuo da nije nikada potpisao nijedan zahtjev za pomilovanjem u slučajevima na koje je upozorio Zbor za nauk crkve. Seksualnoga zlostavljanja ima posvuda, ali u Crkvi je ono mnogo gore, jer svećenici trebaju djecu voditi Bogu, i o tomu nema rasprave – istaknuo je Papa. Međutim, ne smije se pogriješiti i tumačiti prošlost sudeći današnjim mjerilima u kojima je osjetljivost drugačija – primijetio je te spomenuo Crkvu u Pennsylvaniji. Nekada su se ti zločini „pokrivali“, dok se Crkva, otkada je počela bivati svjesna svega, potpuno zauzela – napomenuo je papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: