HomevestiPapa Franjo španjolskim laicima: Širite radost evanđelja

Papa Franjo španjolskim laicima: Širite radost evanđelja

Nacionalni kongres španjolskih laika

Povodom nacionalnoga kongresa o laicima koji je održan u Madridu od 14. do 16. februara o temi „Božji narod na izlasku“, papa Franjo je uputio poruku kardinalu Blàszquezu Pérezu, predsjedniku Španjolske biskupske konferencije

Živu Božju riječ valja propovijedati kroz kršćansko svjedočanstvo, zanosno i radosno, kako bi se srušili i najviši zidovi koji odvajaju i isključuju – napisao je papa Franjo u poruci upućenoj španjolskim laicima, u kojoj ih je potaknuo da se zbog toga ne trebaju bojati gaziti putovima, ući u svaki kutak društva, doći do kraja grada, doticati rane ljudi.

 

Važnost zajedništva

Poruku, koju je poslao kardinalu Ricardu Blàzquezu Pérezu, predsjedniku Španjolske biskupske konferencije, napisao je povodom trodnevnoga kongresa katoličkih laikā u Španjolskoj, koji se održava u Madridu o temi „Božji narod na izlasku“, a koji je završni dio četverogodišnjega pastoralnoga plana započetoga 2016. godine. Dug je to put priprave – primijetio je Papa te spomenuo ljepotu razmjene idejā i iskustava, počevši od različitih stvarnosti u kojima su laici prisutni, kako bi se obogatili i dali da raste zajednica u kojoj se živi.

 

Izbjegavati iskušenje klerikalizma

Idite i naviještajte evanđelje – Papin je poticaj upravljen laicima, koje je ohrabrio da žive svoj poziv uronjeni u svijet, slušajući, s Bogom i Crkvom, bȉlo svojih suvremenika, naroda. Papa Franjo je, osim toga, pozvao laike da izbjegavaju iskušenja klerikalizma, natjecanja, karijerizma, krutosti i negativnosti.

 

Božja obitelj

Crkva se Božja trudi ići u susret drugomu, ne sudeći o njemu, ne osuđujući ga, nego pružajući mu ruku kako bi ga poduprla, ohrabrila ili jednostavno kako bi ga pratila u njegovu životu – napomenuo je Papa. Kako bismo to činili, i dosljedno živjeli dar krštenja, bitno je da postanemo svjesni činjenice da smo dio kršćanske zajednice. Nismo bilo koja skupina, a ni nevladina organizacija, nego Božja obitelj pozvana okupiti se oko istoga Gospodina – istaknuo je papa Franjo.

 

Dati da evanđelje odjekuje Europom

U dan kada se u Crkvi spominjemo svetih Ćirila i Metoda, zaštitnika Europe, misionarski je mandat uvijek aktualan i uvijek nam se vraća jednako snažan kako bismo učinili da uvijek nov glas evanđelja odzvanja u svijetu u kojemu živimo, a posebno u ovoj staroj Europi u kojoj Radosnu vijest guše brojni glasovi smrti i očaja – istaknuo je Papa u poruci španjolskim laicima.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: