Homeporuke i poslanicePapa Franjo: Tko nađe Krista, otkriva mir u srcu

Papa Franjo: Tko nađe Krista, otkriva mir u srcu

Papa Franjo se u nedelju prije molitve Kraljice neba u biblioteci Apostolske palače osvrnuo na iznenađenje žena koje su našle prazan grob, na njihovu radost zbog anđelovih riječi, no i na stražare koji su prodali istinu za novac i zanijekali uskrsnuće. Papa je sve potaknuo, da u ovo uskrsno vrijeme, prihvate u srcu, u domu i u obiteljima radosnu uskrsnu vijest.

Tko nađe Krista, otkriva mir u srcu – istaknuo je papa Franjo prije molitve Kraljice neba u biblioteci Apostolske palače. Uskrsni se ponedjeljak naziva i anđeoskim ponedjeljkom, jer se sjećamo susreta anđela sa ženama koje su došle na Isusov grob (Mt 28, 1-15) – rekao je Papa i podsjetio – Anđeo im je rekao: Znam, vi tražite Isusa, Razapetoga. On nije ovdje. Uskrsnuo je!“ Taj izraz „Uskrsnuo je!“, nadilazi mogućnosti ljudskog shvaćanja. Ni žene koje su otišle na grob, te ga našle otvorenog i praznog, nisu mogle reći: „Uskrsnuo je!“, nego samo da je grob prazan. To da je Isus uskrsnuo, mogao je reći samo anđeo, kao što je anđeo mogao reći Mariji: „Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega“.

Evanđelist Matej pripovijeda da je te uskrsne zore bio žestok potres. „Anđeo Gospodnji siđe s neba, pristupi, otkotrlja kamen i sjede na nj“ – rekao je Sveti Otac i primijetio – Taj je veliki kamen, koji je trebao biti pečat pobjede nad zlom i smrću, bio stavljen pod noge, postao je podnožje Gospodnjem anđelu. Svi projekti i obrana Isusovih neprijatelja i progonitelja bili su isprazni. Slika anđela kako sjedi na grobnom kamenu, konkretno i vidljivo očituje Božju pobjedu nad zlom, Kristovu pobjedu nad knezom ovoga svijeta i pobjedu svjetla nad tamom.

Isusov grob nije otvorilo neko fizičko djelovanje, nego Gospodinov zahvat – rekao je papa Franjo i nastavio – Opisujući anđela evanđelist Matej kaže: „Lice mu bijaše kao munja, a odjeća bijela kao snijeg“. Ti su detalji simboli koji potvrđuju upravo zahvat Boga koji je nositelj novoga doba, odnosno posljednjih vremena povijesti, jer Isus uskrsnućem započinje posljednje vrijeme povijesti koje može trajati tisućama godina, ali je posljednje.

Suočavajući se s tim Božjim zahvatom, vidimo dvostruku reakciju – rekao je Papa i dodao – Stražari se ne uspijevaju suočiti sa silnom Božjom snagom i zbunjeni su nutarnjim potresom; bili su ošamućeni. Snaga uskrsnuća obara one koji su bili iskorišteni kako bi jamčili prividnu pobjedu smrti. Stražari su morali otići onima koji su im naredili čuvati i govoriti istinu. Mogli su birati: reći istinu ili prihvatiti novac i govoriti ono što su im drugi naredili. Prodali su istinu i govorili: „dođoše njegovi učenici i ukradoše ga“. „Gospodin“ novac i tu je, u Kristovom uskrsnuću, bio sposoban nijekati ju. Žene su reagirale mnogo drugačije, jer ih je anđeo Gospodnji izričito potaknuo da se ne boje: „Ne bojte se!“ i ne tražite Isusa u grobu. I na kraju se nisu bojale.

Anđelove nam riječi daju dragocjenu pouku: ne smijemo se nikada umoriti tražiti uskrslog Krista koji u izobilju daruje život onima koji ga susreću. Pronaći Krista znači otkriti mir srca. Te su iste žene iz evanđelja, nakon početne uznemirenosti, iskusile veliku radost kada su ponovo pronašle Učitelja živoga. U ovo uskrsno vrijeme, svima želim da imaju isto duhovno iskustvo, prihvaćajući u srcu, u svom domu i u obiteljima radosnu uskrsnu vijest: „Uskrsli Krist više ne umire, smrt više nema vlast nad njime“. Ta nas sigurnost vodi prema molitvi Kraljice neba. Marijina je radost sada potpuna; Isus živi, ljubav je pobijedila. Neka to bude i naša radost! – rekao je na kraju papa Franjo.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: