Homeporuke i poslanicePapa Franjo: Tko želi vidjeti Isusa, neka pogleda križ

Papa Franjo: Tko želi vidjeti Isusa, neka pogleda križ

Papa Franjo tijekom molitve Anđeoskog pozdravljenja u biblioteci Apostolske palače  (Vatican Media)

Papa Franjo je u srijedu prije molitve Anđeoskog pozdravljenja istaknuo da i mi kršćani i naše zajednice imamo veliku odgovornost za one koji traže Isusa, te da svojim životom suženja moramo dati svjedočanstvo.

Tko želi vidjeti Isusa, neka pogleda križ – istaknuo je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja održane u biblioteci Apostolske palače. Današnja nam liturgija pete korizmene nedjelje prikazuje evanđelje u kojem sveti Ivan izvještava o prizoru koji se dogodio u posljednjim danima Kristova života, malo prije njegove muke (Iv 12, 20 – 33) – rekao je Papa i podsjetio – Dok je Isus bio u Jeruzalemu na blagdan Pashe, neki su Grci, radoznali zbog onoga što čini, izrazili želju da ga vide. Prišli su apostolu Filipu i rekli mu: „Htjeli bismo vidjeti Isusa“. Filip to kaže Andriji, a onda to zajedno kažu Učitelju. U molbi tih Grka možemo vidjeti pitanje koje toliki muškarci i žene, na svakom mjestu i u svakom vremenu, upućuju Crkvi, a i svakome od nas: „Htjeli bismo vidjeti Isusa“.

Kako Isus odgovara na taj zahtjev? – upitao je Sveti Otac i odgovorio – Tako da nas njegov način potiče na razmišljanje. Kaže: „Došao je čas da se proslavi Sin Čovječji. Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod“. Čini se da te riječi ne odgovaraju na pitanje tih Grka. Zapravo one idu dalje od toga. Naime, Isus objavljuje da je On za svakog čovjeka, koji ga želi tražiti, skriveno sjeme spremno umrijeti kako bi urodilo plodom. Kao da želi reći: ako me želite upoznati i razumjeti, pogledajte zrno pšenice koje umire u zemlji, pogledajte križ.

To nas potiče na razmišljanje o znaku križa koji je tijekom stoljeća postao izvanredan znak prepoznavanja kršćana – rekao je papa Franjo i nastavio – Onaj tko i danas želi „vidjeti Isusa“, a možda dolazi iz zemalja i kultura u kojima je kršćanstvo slabo poznato, što prije svega vidi? Koji je najčešći znak koji susreće? Raspelo. Nalazi ga u crkvama, u kršćanskim kućama, pa i na tijelu kršćana. Važno je da je znak u skladu s evanđeljem; križ može izražavati samo ljubav, služenje i bezrezervno darivanje sebe; križ je uistinu samo na taj način „drvo života“, preobilnog života.

Mnogi bi ljudi i danas, a da često to izravno i ne kažu, htjeli „vidjeti Isusa“, susresti ga i upoznati – rekao je Papa i napomenuo – Na temelju toga shvaćamo veliku odgovornost nas kršćana i naših zajednica. I mi na tu molbu moramo odgovoriti svjedočanstvom života koji se daje u služenju. Riječ je o sijanju sjemena ljubavi, ne riječima koje nestaju, već konkretnim, jednostavnim i hrabrim primjerima. Gospodin će svojom milošću tada donijeti plodove, pa i onda kada je tlo neplodno zbog nesporazuma, poteškoća ili progona.

Upravo tada, u kušnji i samoći, dok sjeme umire, trenutak je u kojem život niče, kako bi u svoje vrijeme urodio zrelim plodovima. U tom ispreplitanju smrti i života možemo iskusiti radost i istinsku plodnost ljubavi. Neka nam Djevica Marija pomogne slijediti Isusa, hoditi snažni i sretni putem služenja, kako bi Kristova ljubav sjala u svakom našem stavu i sve više postajala stil našega svakodnevnog života – rekao je na kraju Sveti Otac.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: