HomevestiPapa Franjo tweet posvetio sv. Dominiku

Papa Franjo tweet posvetio sv. Dominiku

Danas, 6. augusta slavimo Boga Oca za djelo sv. Dominika u službi Evanđelja koje je propovijedao svojim riječima i životom – napisao je papa Franjo povodom spomendana toga velikog katoličkog sveca i osnivača Reda propovjednika (lat. Ordo praedicatorum), poznatijih pod nazivom dominikanci.
Domingo de Guzmán rođen je oko 1170. godine u plemićkoj obitelji u sadašnjoj Španjolskoj. Studirao je teologiju i umjetnosti u španjolskom gradu Palenciji, a potom je pristupio zajednici regularnih kanonika u Osmi. Pratio je biskupa Diega de Aceba, priora Zbora regularnih kanonika Osme, u Dansku i u Rim, a papa Inocent III. ih je 1205. godine poslao da propovijedaju među albigenzima. Putujući južnom Francuskom, sveti je Dominik bio svjedokom albigenške hereze, pa je odlučio posvetiti se propovijedanju.
Albigenzi su vjerovali da postoje dva boga – bog dobra i bog zla. Zli bog (starozavjetni) stvorio je materijalni svijet, a dobri (novozavjetni) bog duhovni svijet. Taj nauk ističe da je čista duša zarobljena u tijelu, a da je novozavjetni bog poslao jednoga od svojih anđela, odnosno Isusa Krista, da ljude pouči kako da se spase i da „čisti“ uđu u nebo. Nisu priznavali sakramente ni Crkvu. Osim dualizma koji ih je obilježavao, osuđivali su brak i rađanje djece ozbiljno narušavajući temelje srednjovjekovnoga kršćanskog društva.
U južnofrancuskom gradu Toulouseu je 1215. godine Dominik osnovao redovničku zajednicu misionara propovjednika koji su, živeći siromašno, trebali djelovati među albigenzima i povratiti duhovno jedinstvo zapadnoga kršćanstva. Papa Honorije III. potvrdio je red 1217. godine, a Dominik je svoju braću slao na najpoznatija tadašnja sveučilišta kao što su Pariz i Bologna. Naime, iako je svečevo geslo glasilo „propovijedati i hodati“, želio je da za naviještanje Božje Riječi njegova subraća budu upućena u filozofiju, teologiju i Sveto pismo kako bi mogli braniti istine katoličke vjere te ih je stoga slao na sveučilišta. Novoosnovani se red ubrzo raširio Europom, a sâm Dominik je osnovao samostane u Rimu i Bologni. Dodajmo kako je svetac također osnovao i žensku granu reda.
Sveti je Dominik preminuo 6. augusta 1221. godine, u dominikanskom samostanu u Bologni, u ćeliji koja nije bila njegova, jer on, kao utemeljitelj, nije ju imao. Redovnicima je ostavio ovu duhovnu oporuku: „Imajte ljubavi, čuvajte poniznost, skupljajte blaga svetoga siromaštva“. Svetim ga je 13. jula 1234. godine proglasio papa Grgur IX. Dodajmo na kraju da danas dominikanski red ima više od 6000 članova.
(rv/kmc)

FOLLOW US ON: