HomevestiPapa Franjo u Rigi: Vi ste korijeni naroda, nemojte gubiti nadu i nježnost

Papa Franjo u Rigi: Vi ste korijeni naroda, nemojte gubiti nadu i nježnost

Na slici: Papa Franjo u katedrali svetog Jkova u Rigi, u Latviji, susreće vijernike  (Vatican Media)

Mnogi su istrošili svoje tijelo i dušu u potrazi za slobodom svoje domovine, da bi kasnije bili prepušteni samoći, progonstvu, nedostatku sredstava, isključenju i bijedi

U ponedjeljak je u Rigi papa Franjo posjetio katedralu svetoga Jakova koja je sagrađena u trinaestom stoljeću, a sada je dio svjetske baštine UNESCO-a. Prečesto su mnogi istrošili svoje tijelo i dušu u potrazi za slobodom svoje domovine, da bi kasnije bili prepušteni samoći, progonstvu, nedostatku sredstava, isključenju i bijedi –istaknuo je Sveti Otac nakon pozdrava dobrodošlice nadbiskupa Rige, monsinjora Zbignevsa Stankevièsa i nastavio obraćajući se starijima koji su proživjeli Drugi svjetski rat i nakon toga vladavinu ateističke ideologije.

Vi koji ste ovdje prisutni, bili ste podvrgnuti raznim vrstama kušnji – naglasio je Papa i dodao – strahotama rata, a potom zbog vjere u Krista političkim progonima i izgnanstvima. Bili ste ustrajni u vjeri. Mnogi su se od vas hrabro opirali nacističkom i sovjetskom režimu, ne ugasivši nikada vjeru u svojem srcu; a neki su postali svećenici, redovnici, redovnice, katehisti i suradnici Crkve riskirajući svoj život.

Iako zvuči paradoksalno, danas, u ime slobode, slobodni ljudi podvrgavaju starije osobe samoći, progonstvu, nedostatku sredstava, isključenju, pa i bijedi – rekao je Sveti Otac i upozorio – Ako je tako, takozvani vlak slobode i napretka završava u tome da oni koji su se borili za prava, koji su bili čašćeni i slavljeni, na kraju ostaju zaboravljeni u svakidašnjem životu.

U svom govoru, papa Franjo je ohrabrio sve, potičući ih da se ne prepuštaju očaju i žalosti, da ne izgube nježnost i nadu. Pozivajući se na poslanicu apostola Jakova zatražio je da strpljivo podnose i nadaju se, održavajući svoje srce mladim, a ne tvrdim i sklerotičnim, bez radosti koju donosi Božja novost.

Vi koji ste prošli kroz različita vremena, svjedoci ste u nevoljama, ali i dar proroštva koji podsjeća mlađe generacije da Bog cijeni brigu i zaštitu naših prethodnika, te da one vape Bogu kada su zanemarene. Nemojte zaboraviti da ste korijeni naroda, korijeni mladih koji moraju rasti i donositi plodove. Štitite te korijene i održite ih živima – zaključio je Papa.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: