HomevestiPapa Franjo u Svetoj kući u Loretu potpisao apostolsku pobudnicu posvećenu mladima

Papa Franjo u Svetoj kući u Loretu potpisao apostolsku pobudnicu posvećenu mladima

Na slici: Papa Franjo u Loretu potpisuje apostolsku pobudnicu o mladima  (Vatican Media)

Misa u Svetoj nazaretskoj kući u Loretu te potpisivanje apostolske pobudnice „Christus vivit“ koja se odnosi na Biskupsku sinodu o mladima, održanu u oktobru prošle godine, prvi su događaji današnjega pohoda pape Franje Loretu, gdje ga je, danas prijepodne, radosno dočekalo 10.000 vjernika

Marijine riječi „Neka mi bude po riječi Tvojoj“ danas su ponovno odjeknule u Svetoj kući, u kojoj je papa Franjo slavio misu. On je prvi papa nakon 162 godine koji je slavio misu u maloj nazaretskoj kući, nakon Pija IX. 1957. godine. Međutim, u tom razdoblju pape nisu prestali posjećivati Loreto; posjetio ga je sveti Ivan XXIII., sveti Ivan Pavao II., i Benedikt XVI., ali i brojni drugi prije njih.

Papa nije propovijedao nego je s nekoliko riječi uveo u molitve vjernika. Marija je kovčeg Novog i Vječnog saveza; u Njoj se po djelovanju Duha Svetoga ispunja otajstvo Sina Božjega koji je postao čovjekom. Upravimo Gospodinu, u vjeri i ponizno, svoju molitvu. Recimo zajedno: Neka se ispuni u nama Tvoja riječ, Gospodine – rekao je Papa.

Odmah nakon mise, na oltaru, ispred kipa Crne Gospe, Papa je potpisao apostolsku pobudnicu u obliku Pisma mladima, kao potvrdu sinode posvećene mladima, održane u listopadu prošle godine u Vatikanu. Potpisivanje pobudnice izvan Vatikana potvrda je također veze između mladih i marijanskoga svetišta u Loretu, u kojemu su se i sveti Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. susreli s njima.

Prije svete mise papa Franjo se dugo zadržao u tišini i molitvi ispred kipa Crne Gospe, pred koji je položio zlatnu ružu. Upravo je njoj, kojoj već stoljećima milijuni hodočasnika dolaze odati poštovanje, Papa povjerio taj, za mlade tako važan, dokument.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: