HomevestiPapa Franjo uputio apel za rješenje krize u Čileu

Papa Franjo uputio apel za rješenje krize u Čileu

Nakon opće audijencije papa Franjo je uputio apel za pronalaženje rješenja krize koju su u Čileu, zbog visokih cijena, prouzročili nasilni prosvjedi.

Nakon opće audijencije papa Franjo je uputio apel za pronalaženje rješenja krize koju su u Čileu, zbog visokih cijena, prouzročili nasilni prosvjedi. Sa zabrinutošću pratim ono što se događa u Čileu. Nadam se da će se zaustavljanjem nasilnih prosvjeda, dijalogom pronaći rješenja krize i za dobro cijelog stanovništva suočiti s teškoćama koje su je proizvele – apelirao je Papa.

Naime, prosvjedi su protiv Vlade i skupoće u Čileu, koji traju od 18. listopada, doveli do intervencije vojske na ulicama. Do sada je 15 poginulih, većinom u glavnom gradu Santiagu. Više je od 2600 ljudi uhićeno tijekom nereda i pljački koje su uslijedile nakon odobrenja zakona koji je potom obustavljen, a omogućio bi povećanje cijene gradskog prijevoza. Ta je mjera povećala socijalne napetosti u zemlji.

Sinoć je čileanski predsjednik Sebastian Pinera, govoreći iz predsjedničkog ureda, zamolio oprost zato što nije shvatio ozbiljnost postojećega stanja i najavio niz prijedloga za socijalni program nacionalnog jedinstva. Pinera je potom rekao da je saslušao ljude te izrazio zabrinutost za javni red u zemlji. Predviđeno je deset mjera koje se odnose na povećanje mirovina, smanjenje troškova na lijekove i povećanje minimalne plaće.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: