HomevestiPapa Franjo uz Dan planeta Zemlje: Valja obnoviti odnos čovjeka sa stvorenim

Papa Franjo uz Dan planeta Zemlje: Valja obnoviti odnos čovjeka sa stvorenim

Hitno je potreban novi savez čovjeka s prirodom

Danas, 22. aprila, se u cijelom svijetu obilježava Dan planeta Zemlje, o temi „Restore Our Earth“ (Obnovimo našu Zemlju). Cilj kojemu teži međunarodna zajednica jest ponovno uspostavljanje održivoga odnosa sa stvorenim. U tom je smislu papa Franjo mnogo puta potaknuo na poštovanje prirode, pogotovo svojim enciklikama „Laudato si’“ i „Fratelli tutti“. Posljednji je poticaj poslao u današnjem tweetu u kojemu poziva na uspostavljanje pozitivne veze sa Stvoriteljem, s bližnjima i sa stvorenim

Prekinuli smo veze koje su nas povezivale sa Stvoriteljem, s drugim ljudskim bićima i s ostatkom stvorenoga. Potrebna nam je obnova tih pokvarenih odnosa koji su bitni za održavanje nas samih i čitavoga životnog tkiva – tim je tweetom, na računu @pontifex, papa Franjo istaknuo odgovornost čovjeka u odnosu s prirodom, na današnji Svjetski dan planeta Zemlje koji ove godine na poseban način, kao nikada do sada, poziva sve države, posebno one industrijalizirane, na zajedničko zauzimanje kako bi se zaustavilo nepromišljeno iskorištavanje bogatstava našega planeta.

Tim se povodom danas i sutra održava, virtualno, sastanak na vrhu o klimi, uz sudjelovanje 40 svjetskih vođā, upravo u trenutku kada je američki predsjednik Joe Biden izrazio namjeru ponovnoga pristupanja Sjedinjenih Američkih Država Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama iz 2015. godine, koji su napustile 2018. godine. To je neka vrsta pripreme za Konferenciju o klimatskim promjenama COP 26 koja se ove godine održava u Glasgowu, u Škotskoj, od 1. do 12. novembra.

Papa Franjo je uvijek želio da se uspostavi savez između čovjeka i okoliša, što je zapravo oblik pojma ‘cjelovite ekologije’, koji je već posvuda poznat zahvaljujući enciklici Laudato si’. Sve što se događa, od pandemije do klimatskih promjena, važno je za svaki vidik života, društvenoga i gospodarskoga, etičkoga i političkoga. Sve utječe na život najsiromašnijih i najslabijih – često ističe papa Franjo pozivajući na odgovornost u promicanju, zajedničkim i solidarnim zauzimanjem, kulture skrbi koja u središte stavlja ljudsko dostojanstvo i opće dobro. Pravednost, jednakost, sigurnost, sa stajališta okoliša, za papu Franju su neizostavni prioriteti.

Smanjenje emisije stakleničkih plinova, racionalno iskorištavanje bogatstava i druge inicijative, valja staviti u praksu kako bi se prekinulo stalno trovanje Zemlje. Sama Sveta Stolica zauzima se – napomenuo je Papa – za to da Država Grad Vatikan prije 2050. godine svede emisije štetnih plinova na nulu, povećavajući napore u održavanju okoliša koje se provodi već nekoliko godina, a koji čine mogućom razumnu uporabu prirodnih izvora kao što su voda i energija, energetska efikasnost, održiva mobilnost, pošumljivanje i cirkularno, odnosno kružno gospodarstvo i u rješavanju problema otpada.

Riječ je o pokretanju niza akcija koje polaze od cjelovite ekologije, vrijednosti za koju papa Franjo traži poseban odgoj kako bi se briga o zajedničkim dobrima stavila na prvo mjesto u nacionalnim i međunarodnim politikama, te kako bi se podupirala održiva proizvodnja i u zemljama s niskim primanjima, dijeleći odgovarajuće napredne tehnologije. Stoga se političke i tehničke mjere trebaju povezati kako bi se ostvario odgojni proces koji podupire kulturni model razvoja i održivosti usredotočen na bratstvo i na savez između čovjeka i okoliša. Došao je trenutak za promjenu smjera – ističe papa Franjo. Nemojmo novim generacijama krasti nadu u bolju budućnost.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: