HomevestiPapa Franjo: Valja popraviti štetu prouzročenu nerazumijevanjem između židova i kršćana

Papa Franjo: Valja popraviti štetu prouzročenu nerazumijevanjem između židova i kršćana

Na slici: Biblija nam pomaže shvatiti nepovredivost vrijednosti i tradicije židovstva i kršćanstva

U predgovoru knjige “Biblija prijateljstva” papa Franjo napominje da iza sebe imamo 19 stoljeća antijudaizma, te je u odnosu na to nekoliko desetljeća dijaloga vrlo malo. Međutim, u posljednje se vrijeme mnogo toga promijenilo, a neke se stvari još uvijek mijenjaju

Za židova kao i za kršćanina nije dvojbeno da ljubav prema Bogu i prema bližnjemu sažima sve Božje zapovijedi. Židovi i kršćani se stoga trebaju osjećati braćom i sestrama, ujedinjenima istim Bogom i bogatom zajedničkom duhovnom baštinom na kojoj se valja utemeljiti i nastaviti graditi budućnost – napisao je papa Franjo u predgovoru knjige „Biblija prijateljstva. Odlomke iz Tore/Petoknjižja komentiraju židovi i kršćani“. Knjigu su uredili Marco Cassuto Morselli i Giulio Michelini (izdanje Cinisello Balsamo, Edizioni San Paolo, 2019.), a danas je, 18. januara, izišla iz tiska.

U predgovoru, koji je objavio vatikanski dnevnik L’Osservatore Romano, Papa ističe da za dijalog nije najbolje samo govoriti i raspravljati, nego valja raditi planove ostvarujući ih zajedno. Zajednički je cilj biti svjedoci Očeve ljubavi u cijelom svijetu – napisao je Papa.

Potpuno sam svjestan da iza sebe imamo 19 stoljeća kršćanskoga antijudaizma i da je u odnosu na to nekoliko desetljeća dijaloga vrlo malo. Međutim, u posljednje se vrijeme mnogo toga promijenilo, i mnogo se toga još mijenja – napomenuo je papa Franjo te istaknuo – Valja više raditi u svrhu traženja oprosta te kako bi se popravila šteta prouzročena nerazumijevanjem.

Vrijednosti, tradicije, velike ideje koje obilježavaju židovstvo i kršćanstvo treba staviti u službu čovječanstva, ne zaboravljajući svetost i vjerodostojnost prijateljstva. Biblija nam pomaže shvatiti nepovredivost tih vrijednosti, koja je pretpostavka za konstruktivni dijalog. Od životne je važnosti za kršćane – dodao je Papa – otkriti i promicati poznavanje židovske tradicije, kako bi uspjeli vjerodostojnije shvatiti same sebe. I proučavanje Tore dio je te bitne obveze – napomenuo je u predgovoru papa Franjo.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: