Homeporuke i poslanicePapa Franjo: Za Božić darujmo potrebite i molimo

Papa Franjo: Za Božić darujmo potrebite i molimo

Papa Franjo tijekom molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra  (AFP or licensors)

„Neka mi bude po tvojoj riječi“. To je posljednja rečenica Djevice Marije i to je poziv na konkretan korak prema Božiću – rekao je papa Franjo jučer prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra i istaknuo – Jer ako Isusovo rođenje ne dotakne naš život, uzalud prolazi. Neka nam Gospa pomogne da svojim životom kažemo: „neka mi bude po tvojoj riječi“.

Za Božić darujmo potrebite i molimo – potaknuo je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra. Evanđelje nam ove četvrte nedjelje došašća govori o navještenju – rekao je Papa i podsjetio – „Raduj  se“, kaže anđeo Mariji, „začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus“ (Lk 1,26-38). Čini se da je to navještaj čiste radosti koji treba usrećiti Djevicu Mariju koja kao jedna od žena onoga vremena nije sanjala da će postati Mesijina majka. No zajedno s radošću, te riječi naviještaju Mariji veliko iskušenje. Zašto? Zato što je u tom trenutku bila Josipova zaručnica.

Mojsijev je zakon u toj situaciji propisivao da među zaručnicima ne smije biti odnosa i zajedničkoga života – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Stoga, budući da je imala dijete, Marija je prekršila zakon, a kazne su za žene bile strašne; bilo je predviđeno kamenovanje. Sigurno, Božja je poruka ispunila Marijino srce svjetlom i snagom, međutim, suočila se s presudnim izborom; hoće li reći Bogu „da“ riskirajući sve, uključujući i život ili odbiti poziv i ići dalje svojim redovitim putom.

Što je učinila? – upitao je papa Franjo i objasnio – Odgovorila je: „Neka mi bude po tvojoj riječi!“ „Neka mi bude“ je onaj čuveni Marijin „fiat“. No u jeziku na kojem je evanđelje napisano znači još više od toga. Taj izraz označava snažnu želju, čvrstu volju da se nešto učini. Marija, drugim riječima, ne kaže: „Ako se mora dogoditi, neka se dogodi…, ako se drugačije ne može učiniti…“. Ne, ne izražava slabo i popustljivo prihvaćanje, nego snažnu i živu želju. Nije pasivna, nego aktivna. Nije primorana podnositi Boga, nego prianja uz njega. Zaljubljena je te u svemu i odmah spremna služiti svojem Gospodinu.

Mogla je tražiti malo vremena kako bi razmislila, ili više objašnjenja o onom što će se dogoditi i možda postaviti neke uvjete – rekao je Papa i napomenuo – Međutim, nije tražila vremena, niti je dala da Bog čeka i nije odgađala. Koliko često u svojem životu, pa i duhovnom, odgađamo?! Znamo da nam molitva dobro čini, no danas za to nemamo vremena; znamo da je važno nekome pomoći, no danas ne možemo. To ćemo učiniti sutra, to jest nikada. Danas, pred sam Božić, Marija nas poziva da ne odgađamo reći „da“.

Svaki „da“ košta, no uvijek manje od onoga koliko je koštao onaj Marijin hrabar i spreman, „neka mi bude po tvojoj riječi“ koji nam je donio spasenje – rekao je Sveti Otac i upitao – Kakav „da“ mi možemo reći? U ovo teško vrijeme, umjesto da se žalimo na ono što nam pandemija onemogućava činiti, učinimo nešto za one koji oskudijevaju; ne još jedan dar za se i svoje prijatelje, nego za nekog potrebitog na kojega nitko ne misli! Kako bi se Isus rodio u nama, pripremimo svoje srce, molimo, ne dopustimo da nas vodi konzumizam. Neka nas ne osvoji nervoza da moramo obaviti mnogo stvari, jer samo je Isus važan.

Konzumizam nam je oduzeo Božić. Nema ga u jaslama u Betlehemu; tamo je stvarnost, siromaštvo i ljubav. Pripremimo srce poput Marije da bude slobodno od zla, srce koje prihvaća i koje je spremno primiti Boga. „Neka mi bude po tvojoj riječi“. To je posljednja rečenica Djevice Marije i to je poziv na konkretan korak prema Božiću. Jer ako Isusovo rođenje ne dotakne naš život, uzalud prolazi. Neka nam Gospa pomogne da svojim životom kažemo: „neka mi bude po tvojoj riječi“ – zaključio je Papa.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: