HomevestiPapa Govor zaposlenicima Svete Stolice i države grada Vatikana

Papa Govor zaposlenicima Svete Stolice i države grada Vatikana

Svjestan sam da bez vašega rada posao Crkve ne bi bio dobar – rekao je danas papa Franjo u Vatikanu čestitajući Božić i zahvaljujući vjernicima laicima, zaposlenicima Svete Stolice i naglasio – mnogo toga se ne bi moglo napraviti za propovijedanje evanđelja, da se pomogne mnogim ljudima, bolesnima, školama, mnoge stvari…

U svojem obraćanju vatikanskim zaposlenicima Papa je istaknuo: Prva riječ koju vam želim reći je „rad“, ali ne zato da bih vam rekao „radite više“, nego da bih vam rekao „hvala“. Zatim je izrazio želju da svi zaposlenici dobiju odgovarajući posao, da nitko ne ostane bez posla, da posao na određeno vrijeme ne traje predugo i da više ne bude privremeno zaposlenih.

Rad je vaš put svetosti, sreće i napretka – rekao je Sveti Otac i napomenuo – danas je najveće zlo ne imati posao. Mnogo je ljudi koji nemaju posla, a posao daje dostojanstvo. Vrlo je loše kada poduzeća u ime preustroja i radi uštede, otpuštaju tisuće radnika jer se gubi dostojanstvo, treba zaraditi i obitelji donijeti kruh, a ne donijeti ga iz Karitasa.

Druga riječ koju vam želim reći je „obitelj“ – istaknuo je papa Franjo i nastavio – kada čujem da je neka od vaših obitelji u krizi, da djeca trpe jer vide da je obitelj u problemima, i ja trpim. Znam da nije lako, jer tu su osobni problemi, psihološki, bračni – rekao je Papa i naglasio da od vatikanske uprave traži da se spašavaju obitelji, da se čuvaju obitelji. Ako ima rastavljenih da im se pomogne da djeca što manje trpe. Dajem vam savjet – rekao je Sveti Otac – nikada se ne svađajte pred djecom.

Treća je riječ koja mi dolazi u pamet „brbljanje“ – rekao je papa Franjo i dodao – brbljivac je terorist jer čini ono što i teroristi, baci bombu i ode, bomba eksplodira i rani tolike druge. Nemojte činiti terorizam brbljanjem i glasinama. Svladajte svoj jezik.  I četvrta riječ je „oproštenje“. Ne dajemo uvijek dobar primjer – naglasio je Papa i napomenuo – ima u životu pogrešaka koje činimo mi klerici, grijeha, nepravdi, ponekad se loše ponašamo prema ljudima, neurotični smo i nepravedni. Molim za oproštenje svih tih loših primjera.

I zadnja je riječ „čestitka“ – rekao je Sveti Otac i zaključio svoje obraćanje vatikanskim zaposlenicima – sretan  Božić, u srcu, u obitelji i u savjesti. Ne bojte se ni vi moliti za oproštenje. Božić je dobra prilika da zadobijete mir u svojoj nutrini.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: