Homeporuke i poslanicePapa: Gubitak je smisla života u najrazvijenim zemljama ozbiljna opasnost

Papa: Gubitak je smisla života u najrazvijenim zemljama ozbiljna opasnost

Na slici: Papa Franjo tijekom opće audijencije na Trgu svetoga Petra u Vatikanu  (Vatican Media)

Licemjerje je govoriti o mir dok se proizvodi i prodaje oružje – rekao je papa Franjo jučer u katehezi koja je bila posvećena apostolskom putovanju u Tajland i Japan. Papa je još jednom snažno osudio nuklearno naoružavanje. U središtu njegovog razmišljanja bili su gubitak smisla života koji prije svega pogađa mlade i borba protiv iskorištavanja žena i djece.

Život nije ugrožen samo atomskim oružjem. Danas je gubitak smisla života u najrazvijenijim zemljama ozbiljna prijetnja – rekao je papa Franjo jučer u katehezi tijekom opće audijencije na Trgu svetoga Petra, nakon povratka s apostolskog putovanja iz Tajlanda i Japana. Da bismo zaštitili život, treba ga voljeti – istaknuo je Papa. Mladi su prve žrtve besmisla života, zbog toga je jedan susret u Tokyju bio posvećen njima. Slušao sam njihova pitanja i snove; ohrabrio sam ih da se zajedno odupru svakom obliku nasilja, da pobijede strah i zatvorenost, otvarajući se Božjoj ljubavi, u molitvi i služenju bližnjemu.

Naime, „Zaštititi svaki život“ bio je moto njegovog posjeta Japanu. Radi se o zemlji koja nosi rane atomskog bombardiranja i cijelom je svijetu glasnogovornica o temeljnom pravu na život i mir – rekao je Sveti Otac i podsjetio na posjete Hiroshimi i Nagasakiju, te na susret s preživjelima i rodbinom žrtava. Još je jednom snažno osudio nuklearno naoružavanje i licemjeran govor o miru, dok se proizvodi i prodaje oružje. To je zemlja koja je, nakon te tragedije i nakon nedavne trostruke nesreće u Fukushimi, 2011. godine, pogođena potresom, tsunamijem i nuklearnom eksplozijom, pokazala izvanrednu sposobnost za borbu za život.

Prvi je susret u Zemlji izlazećeg sunca bio s biskupima te Crkve koja je vrlo mala, no nositeljica je Isusovog evanđelja. Osim susreta s vlastima i diplomatskim zborom, papa Franjo je u Tokyju susreo cara Naruhita. Na obzoru te kulture susreta koja je mu je draga, zaželio je da Japan, ostajući vjeran svojim religioznim i moralnim vrijednostima, te otvoren evanđeoskoj poruci, bude zemlja pokretač pravednijeg i mirnijeg svijeta, kao i sklada između čovjeka i okoliša.

Na Tajlandu, starom kraljevstvu koje je modernizirano, Papa je najprije susreo kralja, predsjednika Vlade i predstavnike vlasti, te odao poštovanje bogatoj duhovnoj i kulturnoj tradiciji tajlandskog – kako ga je nazvao – „naroda osmjeha“. U katehezi je osim toga, posebno istaknuo značenje ekumenskog i međureligijskog susreta na najvećem sveučilištu u toj zemlji.

Potaknuo sam zauzimanje za sklad između različitih sastavnica te zemlje, kao i gospodarski razvoj kako bi mogao biti na korist svima, te da bi se izliječile rane iskorištavanja, osobito žena i djece – rekao je Papa i dodao – Budistička je religija sastavni dio povijesti i života toga naroda, zato sam posjetio vrhovnog budističkog patrijarha, nastavljajući putom uzajamnog poštovanja koji su započeli moji prethodnici, kako bi u svijetu raslo suosjećanje i bratstvo.

Sveti Otac se prisjetio i posjeta bolnici Saint Louis u Bangkoku, trenutaka koje je posvetio svećenicima, biskupima, Bogu posvećenim osobama i isusovcima, te mise koju je slavio u tom gradu s cijelim Božjim narodom, a potom mladih u katedrali gdje se moglo iskusiti da se u novoj obitelji koju je Isus oblikovao nalazi i glas tajlandskog naroda. Papa je na kraju izrazio veliku zahvalnost tajlandskom i japanskom narodu, te zaključio: Neka ih Bog blagoslovi obiljem napretka i mira!

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: