HomevestiPapa i mir među dvjema Korejama

Papa i mir među dvjema Korejama

Papa Franjo se putem videoporuke spomenuo prve obljetnice potpisivanja Izjave za mir, napredak i ujedinjenje Korejskoga poluotoka, potpisane u Panmunjeomu 27. aprila prošle godine, te izrazio nadu u budućnost utemeljenu na jedinstvu, dijalogu i bratskoj solidarnosti

Godinu dana nakon povijesnog susreta sjevernokorejskoga čelnika Kima Jong-una i južnokorejskoga predsjednika Moona Jae-ina, u mjestu Panmunjeomu, na granici između te dvije države, papa Franjo je putem videoporuke uputio srdačne pozdrave, spominjući pritom Izjavu o miru, napretku i ujedinjenju Korejskoga poluotoka, potpisanu u Kući mira u kojoj je također, 1953. godine, potpisano primirje kojim je završio Korejski rat.

Neka ova obljetnica svima pruži nadu da je budućnost utemeljena na jedinstvu, dijalogu i bratskoj solidarnosti stvarno moguća. Uz strpljivo i ustrajno nastojanje, traženje sklada i sloge može nadvladati podjele i suprotstavljanja – rekao je Papa.

 

Molitva za novu eru mira za sve Korejce

Papa Franjo je poruku završio molitvom da obljetnica Izjave iz Panmunjeoma potakne novu eru mira za sve Korejce, te na sve stanovnike Korejskoga poluotoka zazvao obilje Božjega blagoslova.

 

Stisak ruke na granici

Podsjetimo, 27. aprila 2018. godine, nakon što je prvi put prešao granicu između dviju Koreja, Kim Jong-un pozvao je Moona Jae-ina da i on prijeđe graničnu crtu. Nakon toga su dvojica čelnika u zajedničkoj izjavi najavili cilj potpune denuklearizacije Korejskoga poluotoka. Tijekom samita, sestra sjevernokorejskoga vođe, Kim Yo-jong, koja se već bila susrela s predsjednikom Južne Koreje na svečanosti otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pyeongchangu, izjavila je da bi bilo potrebno ubrzati ujedinjenje dviju Koreja.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: