HomevestiPapa i nadbiskup Canterburyja namjeravaju posjetiti Južni Sudan

Papa i nadbiskup Canterburyja namjeravaju posjetiti Južni Sudan

Na slici: Papa Franjo i Canterburyjski nadbiskup Justin Welby  (Vatican Media)

Papa Franjo i Canterburyjski nadbiskup Justin Welby susreli su se 13. novembra u Vatikanu i izrazili namjeru da zajedno posjete tu afričku zemlju. Želja bi im se mogla ispuniti – kako stoji u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice – ako nakon isteka sporazuma koji je potpisan prošlih dana u Ugandi, politička situacija dopusti uspostavljanje prijelazne vlade nacionalnog jedinstva za sljedećih 100 dana.

Srce pape Franje i ono canterburyjskoga nadbiskupa, Justina Welbyja jednako kucaju za stanovništvo Južnog Sudana. Njih dvojica susreli su se 13. novembra u Vatikanu i izrazili namjeru da zajedno posjete tu afričku zemlju. Želja bi im se mogla ispuniti – kako stoji u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice – ako nakon isteka sporazuma koji je potpisan prošlih dana u Ugandi, politička situacija dopusti uspostavljanje prijelazne vlade nacionalnog jedinstva za sljedećih 100 dana.

Audijenciji je prisustvovao i nadbiskup Ian Ernest, ravnatelj Anglikanskog centra u Rimu i predstavnik anglikanske zajednice pri Svetoj Stolici. Sveti Otac i najviši duhovni poglavar Anglikanske Crkve osvrnuli su se na situaciju kršćana u svijetu i na neke međunarodne krize, s posebnom pažnjom na tešku stvarnost spomenute zemlje. U nedjelju, 10. novembra, nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra, Papa je izrazio želju da posjeti Južni Sudan.

Prošlo je 80 mjeseci otkako je papa Franjo preuzeo Petrovu službu. Bilo je to 13. marta 2013. godine. Samo nekoliko dana poslije, 21. marta 2013. godine, bilo je i ustoličenje canterburyjskog nadbiskupa, Johna Welbyja. Prvi put su se susreli već 14. juna 2013. godine. Tom je prilikom papa Franjo pozdravio canterburyjskog nadbiskupa istim riječima kao sveti papa Pavao VI. nadbiskupa Michaela Ramseya: „Sretni smo da vam možemo otvoriti vrata, a time i svoja srca, jer nam je drago i počašćeni smo da vas možemo primiti, ne kao gosta i stranca, nego kao sugrađanina svetih i ukućana Božjega“.

Iste te godine, u svojem prvom govoru, anglikanski je vrhovni poglavar, nadbiskup Justin Welby, na općoj sinodi u Yorku dva puta citirao papu Franju kako bi pokazao kojim smjerom mora ići Engleska Crkva u ovo vrijeme prevrata u kojem je zadatak kršćana da budu čuvari evanđelja koje preobražava pojedince, nacije i društva. Papa Franjo i nadbiskup Welby susreli su se poslije, 20. rujna 2016. godine, u Asizu, na Svjetskom danu molitve za mir.

Treća se prilika ukazala samo dva tjedna kasnije, 5. oktobra 2016. godine, kada je najviši duhovni poglavar Anglikanske Crkve sudjelovao u Rimu, u crkvi svetih Andrije i Jurja, na obilježavanju 50. obljetnice susreta svetog pape Pavla VI. i canterburyjskog nadbiskupa Ramseyja i osnivanja Anglikanskog centra u Rimu. U zajedničkoj deklaraciji koju su potpisali toga dana piše: Kristova molitva na Posljednjoj večeri da svi budu jedno, zahtjev je danas za njegove učenike, kao što je to bila u ono vrijeme. Ni naše razlike ne smiju omesti našu zajedničku molitvu. Ne samo da možemo zajedno moliti, nego zajedno moramo moliti, dajući da govore vjera i radost koje su nam zajedničke u Kristovom evanđelju, kako bismo nadvladali svaki grijeh i podjelu. Naši su prethodnici tako poticali naš kler i vjernike da ne zanemare i ne podcjenjuju to sigurno zajedništvo koje već međusobno imamo, iako je nesavršeno.

 

U aprilu pak ove godine, u Vatikanu se održao duhovni susret članova državne i crkvene vlasti Južnoga Sudana. Naime, papa Franjo i nadbiskup Welby pozvali su ih kako bi im sa svoje strane ponudili priliku za razmišljanje i molitvu, kao i za susret i pomirenje, u duhu poštovanja i povjerenja; njima, koji u ovom trenutku imaju poslanje i odgovornost raditi za budućnost mira i napretka stanovništva Južnoga Sudana – protumačio je u ono vrijeme privremeni ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, Alessandro Gisotti.

U nedjelju, 10. novembra, na kraju molitve Anđeoskog pozdravljenja, papa Franjo je izrazio želju da sljedeće godine posjeti Južni Sudan. Već prilikom audijencije u koju je primio predsjednika Republike Južnog Sudana, Salvu Kiira, Papa je izrazio tu svoju želju. I još prije, u februaru 2017. godine, odgovarajući na jedno pitanje u anglikanskoj župi Svih svetih u Rimu, Sveti Otac je istaknuo da se razmatra mogućnost njegovog jednodnevnog posjeta Južnom Sudanu zajedno s canterburyjskim nadbiskupom Justinom Welbyjem.

Bilo je i drugih prilika za susret, kao što je ona u svibnju ove godine prigodom Duhova. Tada je u kratkoj video poruci koju je na twitter stavio canterburyjski nadbiskup, papa Franjo molio Duha Svetoga, pozivajući nas da otvorimo svoje srce njegovom djelovanju. Papa se porukom pridružio pozivu svjetskog molitvenog pokreta „Thy Kingdom Come“ koji je poslan 2016. godine, a nadbiskup Welby je to opisao: Nedavno se dogodila prekrasna stvar. Imao sam privilegij posjetiti papu Franju koji je izvanredna osoba. Zamolio sam ga da uputi poruku za „Thy Kingdom come“ i to je učinio bez oklijevanja. Poslušajte to pažljivo, izuzetno je nadahnuto!

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: