HomevestiPapa: I starije su osobe sadašnjost i budućnost Crkve

Papa: I starije su osobe sadašnjost i budućnost Crkve

Audijencija kod pape Franje bila je vrhunac i završni dio prvoga Međunarodnog kongresa o pastoralu starijih osoba, koji je u organizaciji Dikasterija za laike, obitelj i život, održan u Vatikanu od 29. do 31. januara, o temi „Bogatstvo godinā“

Život je dar, a kada je dug onda je povlastica; bogatstvo je godinā bogatstvo ljudi, dragocjeno blago koje poprima oblik na putu života – rekao je papa Franjo susrevši se sa sudionicima prvoga Međunarodnog kongresa pastorala starijih osoba, održanoga o temi „Bogatstvo godinā“.

 

Dugovječan život je blagoslov

Starost je u XXI. stoljeću postala jedno od obilježja čovječanstva – primijetio je Papa te dodao da velika prisutnost bakā i djedova u župama i u društvu zahtijeva nove odgovore i promjene u pastoralnim navikama. Osvrnuvši se na pojavu sve veće dugovječnosti stanovništva, Papa ju je povezao sa Svetim pismom.

U Bibliji je dugovječnost blagoslov. Suočava nas s našom slabošću, s uzajamnom ovisnošću, s našom obiteljskom povezanošću kao i vezama u zajednici, i ponajviše s našim stanjem djece Božje. Dajući nam starost, Bog Otac nam daruje vrijeme da Ga bolje upoznamo, da postanemo bliski s Njim, da sve više uđemo u Njegovo srce i da Mu se prepustimo. To je vrijeme u kojemu se pripremamo da u Njegove ruke predamo svoj duh, zauvijek, s pouzdanjem djece.

Međutim, to je – kako je rekao Papa – i vrijeme nove plodnosti. Božji naum spasenja, naime, ostvaruje se i u siromaštvu slaboga, neplodnoga i nemoćnoga tijela. Iz neplodnoga Sarinog krila, i stogodišnjega Abrahamova tijela rođen je izabrani narod. Od Elizabete i staroga Zaharije rođen je Ivan Krstitelj. Stara osoba, i kada je slaba, može biti sredstvo povijesti spasenja.

 

Starije su osobe povlašteni svjedoci Božje ljubavi

Kada mislimo na starije osobe, trebamo naučiti promijeniti vremena glagola – primijetio je Papa. Ne postoji samo prošlost, kao da za starije postoji samo život iza leđa i pljesnivi arhiv. Gospodin može i želi s njima napisati nove stranice, stranice svetosti, služenja, molitve. I starije su osobe sadašnjost i budućnost Crkve. Oni su i budućnost Crkve koja, zajedno s mladima, prorokuje i sanja. I vrlo je važno da starije osobe i mladi međusobno razgovaraju – istaknuo je Papa.

Zbog toga vas molim da se ne štedite u naviještanju evanđelja bakama, djedovima i svim starijim osobama. Idite im u susret s osmijehom na licu i Evanđeljem u rukama. Iziđite na ulice svoje župe i potražite starije koji žive sami. Starost nije neka bolest, ona je povlastica! Samoća može biti bolest, ali uz ljubav, blizinu i duhovnu utjehu možemo je izliječiti – istaknuo je Papa.

U današnjim sekulariziranim društvima brojnih zemalja, sadašnji naraštaji roditelja uglavnom nemaju onu kršćansku formaciju i onu živu vjeru koju, naprotiv, bake i djedovi mogu prenijeti svojim unucima. Zbog toga su oni prijeko potrebna karika u odgoju za vjeru djece i mladih.

Trebamo se naviknuti uključivati ih u svoje pastoralne obzore i smatrati ih, i to ne samo povremeno, jednom od životnih sastavnica naših zajednica. Oni nisu samo osobe kojima smo pozvani pomoći i zaštititi ih kako bismo čuvali njihov život, nego mogu biti sudionici evangelizatorskoga pastorala, povlašteni svjedoci vjerne Božje ljubavi – istaknuo je papa Franjo.

 

Kongres „Bogatstvo godinā“

Spomenimo na kraju da je na kongresu sudjelovalo više od 500 stručnjaka i pastoralnih djelatnika iz 60 zemalja. To je prvi skup te vrste koji je organizirala Sveta Stolica, a na njemu se posebno razgovaralo o tri teme: o kulturi odbacivanja, odgovornosti obiteljī prema starijim osobama, te o pozivu osoba takozvane treće dobi u Crkvi.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: