HomevestiPapa imenovao novog predsjednika Papinske teološke akademije

Papa imenovao novog predsjednika Papinske teološke akademije

Nadbiskup Ignazio Sanna

Papa Franjo je imenovao nadbiskupa Ignazija Sannu novim predsjednikom Papinske teološke akademije

Tiskovni ured Svete Stolice jučer je objavio da je papa Franjo imenovao novog predsjednika Papinske teološke akademije. Riječ je o msgr. Ignaziju Sanni, nadbiskupu Oristana u miru, koji će na tom mjestu naslijediti oca redemptorista, prof. Réala Tremblaya. Novi predsjednik Papinske teološke akademije rođen je 20. februara 1942. u gradu Oruneu, na Sardiniji. Za svećenika je zaređen 1967., a od 1974. godine član je Svjetovnoga instituta schönstattskih otaca. U aprilu 2006. godine papa Benedikt XVI. imenovao ga je nadbiskupom metropolitom Oristana.

Od septembra 2017. do maja 2018. godine bio je privremeni predsjednik Biskupske komisije Talijanske biskupske konferencije za nauk vjere, navještaj i katehezu. U oktobru 2017. godine izabran je za potpredsjednika Sardinijske biskupske konferencije. Papa Franjo prihvatio je 4. maja njegovu ostavku na mjesto nadbiskupa Oristana, a jučer ga je imenovao predsjednikom Papinske teološke akademije. Posvećena formaciji teologa od kanonskoga utemeljenja 1718. godine, poslanje je Akademije promicanje dijaloga između vjere i razuma te produbljivanje kršćanske doktrine, slijedeći Papine upute.

Napomenimo na kraju da se papa Franjo u januaru prošle godine, povodom 300. obljetnice utemeljenja Papinske teološke akademije, susreo s njenim članovima i pozvao ih da promiču susret između teologije, filozofije i humanističkih znanosti te da budu mjesto sučeljavanja i dijaloga za navještaj evanđelja u novim kontekstima, pozorni na potrebe onih koji trpe.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: