HomevestiPapa Institutu „Sophia“: Zajedno koračajte prema novoj civilizaciji

Papa Institutu „Sophia“: Zajedno koračajte prema novoj civilizaciji

Na slici: Susret pape Franje i Marije Voce, predsjednice Pokreta fokolara  (Vatican Media)

Papa Franjo primio je ovih dana profesore i studente Sveučilišnog instituta Pokreta fokolara „Sophia“. Mudrost, pakt, izlazak tri su kriterija koja, po Papinom mišljenju, treba slijediti kako bismo u bratu pronašli lice Božje

Vaše sveučilište zove se „Sophia“ jer je njegov cilj prije svega priopćiti i naučiti Mudrost, svjetlo Božjega lica koje osvjetljava lice čovjeka, kako bi njome proželi sve znanosti – rekao je jučer papa Franjo, primivši u audijenciju stotinjak predstavnika Sveučilišnog Instituta „Sophia“, iz talijanskog Loppiana, koji je 2007. godine osnovala Chiara Lubich, utemeljiteljica Pokreta fokolara.

Sveti je Otac izrazio zadovoljstvo putom koji je institut prošao u dvanaest godina od svoga osnutka, te je pohvalio njegovu nadahnutost karizmom jedinstva i poštovanja, čime nasljeduje ono što je Papa predložio u apostolskoj konstituciji o katoličkim sveučilištima i fakultetima „Veritatis gaudium“, objavljenoj 2018. godine. Osim toga, istaknuo je i brigu instituta o Globalnom obrazovnom savezu i projektima povezanima s Latinskom Amerikom.

Tri su pojma koje je papa Franjo tom prilikom istaknuo: mudrost, savez i izlazak. Govoreći o Mudrosti, podsjetio je kako ona za kršćane znači „raspeti i uskrsnuli Isus“ čije svjetlo osvjetljava sve ljude, sve religije, sve kulture, sve autentično djelovanje čovječanstva. Iz tog smo razloga pozvani koračati zajedno sa svima kako bismo izgradili pravu i skladnu kulturu susreta – rekao je Papa i potaknuo – Koračajte sa svima, a ne protiv svih, kako neki čine.

Druga je riječ koju je Sveti Otac istaknuo savez; između Boga i ljudi, među generacijama, između naroda i kultura, a u školi između učitelja, učenika i roditelja. Savez je kamen temeljac stvaranja i povijesti – primijetio je, podsjetivši na onaj između čovjeka, životinja, biljaka, pa čak i nežive stvarnosti koji naš zajednički dom čine lijepim i raznobojnim.

Sve je u odnosu sa svime, sve je stvoreno da bude živa ikona Boga koji je Trojstvo Ljubavi. Stoga je danas najvažnija zadaća odgajati za život po tom savezu, štoviše biti taj živi savez u svim njegovim dimenzijama; otvoriti putove budućnosti novoj civilizaciji koja u univerzalnom bratstvu prigrljuje čovječanstvo i svijet – kazao je Papa.

Govoreći o trećem pojmu, papa Franjo je upozorio da bez izlaska, zapravo, niti se susreće Mudrost, niti se savez može širiti prema svima. Tek izlazeći nailazimo na konkretno lice braće i sestara, s njihovim ranama i težnjama, pitanjima i darovima. Moramo svojim srcem, umom i rukama naučiti izići iz tabora, kako kaže Poslanica Hebrejima (usp. Heb13,13), da upravo tamo vani, u licu svakog brata i svake sestre, susretnemo Božje lice – rekao je na kraju Sveti Otac.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: