Homeporuke i poslanicePapa: Isus liječi naša srca ranjena nedostatkom ljubavi

Papa: Isus liječi naša srca ranjena nedostatkom ljubavi

U podnevnom je nagovoru Papa podsjetio da je najvažnije ozdravljenje u životu, ozdravljenje osjećaja. Ljubav se ne kupuje – istaknuo je – nego se pronalazi ulazeći u intimnost s Isusom i pomažući ranjenim i osamljenim osobama

Samo ljubav liječi život, nemojte druge suditi – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra. Isus se u evanđelju današnje liturgije susreće s naše dvije najdramatičnije situacije, a to su smrt i bolest (Mk 5, 21-43) – rekao je Papa i podsjetio – Od njih je oslobodio dvije osobe; djevojčicu koja je preminula baš kad je njezin otac otišao Isusa zamoliti za pomoć; i ženu koja je godinama krvarila. Isus dopušta da ga dotaknu naša bolest i smrt, te nam daje dva znaka ozdravljenja, kako bi nam rekao da ni bolest ni smrt nemaju zadnju riječ. Kaže nam da smrt nije kraj. Pobjeđuje tog neprijatelja od kojeg se sami ne možemo osloboditi.

Međutim, usredotočimo se, u ovom vremenu u kojem je bolest još uvijek glavna vijest, na drugi znak, to jest na ozdravljenje žene – potaknuo je Sveti Otac i primijetio – Više od njezinog zdravlja, ugroženi su njezini osjećaji; gubila je krv i stoga su je, u skladu s tadašnjim mentalitetom, smatrali nečistom. Zato je bila marginalizirana, nije mogla imati stabilnu vezu, muža, obitelj i normalne društvene odnose. Živjela je sama, ranjenog srca. Najveća je životna bolest nedostatak ljubavi, odnosno ne moći voljeti. Najvažnije ozdravljenje jest osjećajno ozdravljenje. No, kako ga pronaći?

Priča o toj bezimenoj ženi, u kojoj se svi možemo prepoznati, može nam biti primjer – rekao je papa Franjo i nastavio – Evanđelje kaže da se mnogo liječila, beskorisno potrošivši svu svoju imovinu, dapače, stanje joj se pogoršalo. Koliko puta i mi posežemo za pogrešnim lijekovima kako bismo utažili svoj nedostatak ljubavi? Mislimo da će nas uspjeh i novac usrećiti, no ljubav se ne može kupiti. Okrećemo se virtualnom, no ljubav je konkretna. Ne prihvaćamo se takvi kakvi jesmo i skrivamo se iza trikova vanjštine; no ljubav nije privid.

Rješenja tražimo od čarobnjaka i gurua, da bismo poslije ostali bez novca i mira, poput te žene – rekao je Papa i napomenuo – Napokon, izabrala je Isusa i bacila se u mnoštvo kako bi dotaknula njegov ogrtač. Zapravo, ta je žena tražila izravan, fizički kontakt s Isusom. Osobito smo u ovo vrijeme shvatili koliko su važni kontakti i odnosi. To vrijedi i u odnosu prema Isusu; ponekad se zadovoljavamo izvršavanjem nekih propisa i ponavljanjem molitava, no Gospodin očekuje da ga sretnemo, da mu otvorimo srce i poput te žene dotaknemo njegov ogrtač, kako bismo ozdravili. Ulazeći u bliski odnos s njim ozdravljaju naši osjećaji.

To želi Isus – rekao je Sveti Otac i dodao – Naime, unatoč tome što ga je mnoštvo pritiskalo, vidjeli smo kako se osvrnuo, tražeći tko ga je dotaknuo. To je Isusov pogled; bilo je mnogo ljudi, no tražio je jedno lice, jedno srce puno vjere. Nije gledao na cjelinu, nego na osobu. Nije se zaustavio pred ranama i grijesima iz prošlosti, nego je išao dalje od grijeha i predrasuda; nije se zaustavio na vanjštini, nego je gledao u srce. Ozdravio je upravo nju koju su svi odbacili. Nježno ju je nazvao „kćeri“ i pohvalio njezinu vjeru, vraćajući joj povjerenje u sebe.

Dopustite Isusu da pogleda i izliječi vaše srce. Ako ste već na sebi osjetili njegov nježni pogled, oponašajte ga, činite kao On. Osvrnite se oko sebe, vidjet ćete da se mnogi ljudi koji žive pokraj vas osjećaju povrijeđeni i usamljeni, te imaju potrebu osjećati se voljeni. Isus od vas traži pogled koji se ne zaustavlja na vanjštini, nego gleda u srce, pogled koji ne osuđuje, nego prihvaća, jer samo ljubav liječi život. Neka nam Gospa, tješiteljica žalosnih, pomogne donositi nježnost ranjenima u srcu, koje susrećemo na svojem putu – rekao je na kraju papa Franjo.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: