HomevestiPAPA: “Isus nas svojim dolaskom poziva da biramo svjetlo i život!”

PAPA: “Isus nas svojim dolaskom poziva da biramo svjetlo i život!”

Božićna radost i danas – dok liturgijski proslavljamo mučeništvo svetog Stjepana Prvomučenika – ispunja naša srca. Slavno je to svjedočanstvo kršćanskog mučeništva, podnesenog iz ljubavi prema Isusu Kristu; mučeništvo koje se u povijesti Crkve nastavlja – tamo od Stjepana, pa do naših dana – kazao je u uvodu svoga jučerašnjeg podnevnog nagovora Papa Franjo, pred okupljenima, na Trgu svetoga Petra.

O ovom svjedočanstvu govori nam i današnje evanđelje. Isus naviješta učenicima odbačenost i progone s kojima se imaju susresti. Svi će vas zamrziti zbog imena moga (r. 22). Svijet mrzi kršćane iz istog razloga iz kojeg je mrzio Isusa, jer je On donio Božje svjetlo, a svijet voli tamu, kako bi prikrio svoja zlodjela. Zbog toga između mentaliteta evanđelja i mentaliteta svijeta tolika suprotstavljenost. Slijediti Isusa znači slijediti njegovo svjetlo, upaljeno u Betlehemu; i napustiti tamu svijeta – rekao je papa Franjo.

Prvomučenik Stjepan, pun Duha Svetoga, kamenovan je zbog toga jer je ispovjedio svoju vjeru u Isusa Krista, Sina Božjega. Jedinorođenac koji dolazi na svijet, svakog vjernika poziva da odabere put svjetla i života. To je značenje njegova dolaska među nas. Ljubeći Gospodina i slušajući njegov glas, đakon Stjepan je izabrao Krista, život i svijetlo svakom čovjeku. Birajući istinu, on je istodobno postao i žrtva tajne zla, prisutnog u svijetu. No, u Kristu je Stjepan pobijedio – objasnio je Papa!

I danas Crkva, kako bi posvjedočila za svjetlo i istinu, u različitim područjima u svijetu podnosi nemilosrdne progone, pa sve do kušnje mučeništva. Kolika naša braća i sestre u vjeri podnose nasilje i mrze ih zbog Isusa! Danas želimo razmišljati o njima i biti blizu svojim osjećajem, molitvom, pa i plačem. Bez obzira na kušnje i opasnosti, oni svjedoče hrabro svoju pripadnost Kristu i žive Evanđelje zauzimajući se za korist posljednjih, najzapuštenijih, čineći svima dobro, svjedoče ljubav u istini – rekao je papa Franjo.

Dajući prostora u svom srcu, za sina Božjega koji nam se na Božić daruje, obnovimo radosnu i hrabru volju da ga vjerno slijedimo kao jedini put, ustrajući u življenju sukladnom mentalitetu Evanđelja i odbijajući mentalitet vladajućih ovoga svijeta. Djevici Mariji, Majci Božjoj i Kraljici mučenika, prinosimo svoju molitvu, da nas uvijek vodi i podupire na našem putu nasljedovanja Isusa Krista, kojega kontempliramo u jaslicama i koji je vjerni svjedok Boga Oca.

Papa je nakon Angelusa izrazio žaljenje i sućut zbog vijesti o tragediji ruskoga vojnog zrakoplova koji se srušio u Crno more, a u kojem su život izgubile 92 osobe, a među njima je bio i izvrstan Zbor ruske vojske, koji je u prigodi 26. obljetnice pontifikata svetog Ivana Pavla II., 2004. godine, nastupio u Vatikanu. Zatim je prisutne pozvao da se kratko pomole za žrtve nesreće, moleći utjehu za dragi ruski narod, na poseban način, rodbinu nastradalih.

U ozračju kršćanske radosti koja izbija iz Isusova rođenja, pozdravljam vas i zahvaljujem vam na vašoj prisutnosti. Svima vama, iz Italije i različitih krajeva svijeta, ponovno želim mir i vedrinu: neka oni budu, za vas kao i za sve vaše obitelji, dani radosti i bratstva. Pozdravljam i čestitam svim osobama koje nose ime svetog Stjepana! „Ovih sam tjedana primio mnogo čestitki iz cijeloga svijeta. Kako mi nije moguće odgovoriti svima napose, želim danas svima vama izraziti osjećaj zahvalnosti, napose za dar vaše molitve. Hvala vam od srca! Neka vam Gospodin za vašu velikodušnost! Sretni blagdani! Ipak, ne zaboravite, molim vas, moliti za mene! – kazao je na koncu podnevnoga nagovora Sveti Otac.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: