HomevestiPapa izrazio blizinu brazilskom narodu snažno pogođenom pandemijom

Papa izrazio blizinu brazilskom narodu snažno pogođenom pandemijom

Pokapanje žrtve koronavirusa na groblju u São Paulu u Brazilu  (AFP or licensors)

Papa Franjo se putem videoporuke upućene brazilskim biskupima, povodom njihova plenarnog zasjedanja, obratio narodu te velike latinskoameričke zemlje koju je snažno pogodila pandemija bolesti COVID-19

Više od 300.000 preminulih od koronavirusa, zaraza koja se vrlo brzo širi i brojevi koji se urezuju u kolektivnu savjest, pogotovo kada se pojave vijesti poput one koja govori o otvorenim grobovima kako bi se u njih smjestila tijela preminulih za koja nema drugog mjesta. U takvom stanju živi stanovništvo Brazila u ovo vrijeme pandemije bolesti COVID-19. Upravo je tom narodu, i posebno njihovim biskupima, papa Franjo, snagom svoje solidarnosti, uputio videoporuku kojom je završilo 58. plenarno zasjedanje Brazilske biskupske konferencije.

Oprostite mi što vam govorim na španjolskom – ispričao se papa Franjo na početku poruke. Živite jednu od najtežih kušnji vaše povijesti, pandemiju koja nije poštedjela nijednu društvenu kategoriju i koja iza sebe vuče strašne posljedice ožalošćenih srca u obiteljima koje često nisu mogle ni pozdraviti svoje drage – istaknuo je. Taj odlazak bez pozdrava, u najvećoj samoći, jedna je od najvećih boli onih koji odlaze i onih koji ostaju.

Međutim, tek proslavljeni Uskrs poruka je pobjede nad smrću – podsjetio je Papa. Naša vjera u uskrsloga Krista pokazuje nam da možemo nadvladati taj tragični trenutak. Naša nam nada daje hrabrost da ustanemo, a milosrđe nas tjera da plačemo s onima koji plaču i da pomognemo, ponajviše najpotrebitijima, kako bi se mogli ponovno nasmiješiti. Milosrđe je, osim toga, poticaj za biskupe da se liše svakog lažnog blistavila.

Moguće je nadvladati pandemiju s njezinim posljedicama, ali imat ćemo uspjeha jedino ako ćemo biti ujedinjeni – napomenuo je Papa te ponovio ono što je rekao u prigodi svojega posjeta Brazilu, 2013. godine. Zidovima, provalijama i udaljenostima, koji postoje još i danas, suđeno je da nestanu. Crkva ne može zanemariti tu lekciju. Crkva treba biti sredstvo pomirenja.

Poslanje je Crkve u Brazilu, za papu Franju, dakle, biti sredstvo jedinstva, i to – kako je istaknuo – danas više nego ikada! Zbog toga je potrebno staviti na stranu podjele i nesuglasice. Potrebno je ponovno se susresti u onomu što je bitno. Potrebno je da sve sastavnice društva zajedno rade kako bi, osim koronavirusa, nadvladale i drugi virus koji već dugo zaražava čovječanstvo, a to je virus ravnodušja koji proizlazi iz sebičnosti i stvara društvenu nepravdu. Kip Naše Gospe od Aparecide, koji je oštećen izvađen iz mora, mogao bi poslužiti kao simbol brazilske stvarnosti: ‘Ono što je bilo odvojeno, vraća jedinstvo’ – napomenuo je papa Franjo.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: