Homeporuke i poslanicePapa Japancima: Molim da se razarajuća snaga nuklearnog oružja nikada više ne razbukta u povijesti čovječanstva

Papa Japancima: Molim da se razarajuća snaga nuklearnog oružja nikada više ne razbukta u povijesti čovječanstva

Na slici: Papa Franjo, video poruka japanskom narodu

Nemoralnost upotrebe nuklearnog oružja i vrijednost sigurnog mira koji ne uzmiče, glavne su točke video poruke pape Franje koju je uputio japanskom narodu pred sam polazak na 32. apostolsko putovanje u Tajland i Japan. Zemlju izlazećeg sunca posjetit će od 23. do 26. novembra. Bit je njegovih riječi upravo tema koja je izabrana za taj posjet: „Zaštititi sav život“.

Nemoralnost upotrebe nuklearnog oružja i vrijednost sigurnog mira koji ne uzmiče, glavne su točke video poruke pape Franje koju je uputio japanskom narodu pred sam polazak na 32. apostolsko putovanje u Tajland i Japan. Zemlju izlazećeg sunca posjetit će od 23. do 26. novembra. Bit je njegovih riječi upravo tema koja je izabrana za taj posjet: „Zaštititi sav život“. Taj snažan instinkt koji odjekuje u našim srcima za obranu vrijednosti i dostojanstva svakog ljudskog bića, dobiva posebnu važnost u slučaju prijetnji mirnom suživotu s kojim se današnji svijet mora suočiti, osobito u oružanim sukobima – istaknuo je Papa, osvrnuvši se na patnje koje je rat prouzročio u toj zemlji i snažno govoreći protiv upotrebe atomskog oružja.

Zajedno s vama molim da se razarajuća snaga nuklearnog oružja nikada više ne razbukta u povijesti čovječanstva – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Korištenje nuklearnog oružja je nemoralno. Upravo kultura dijaloga i bratstva, osobito među različitim vjerskim tradicijama, može pomoći nadvladavanju podjela, promicanju poštovanja ljudskog dostojanstva i napretku cjelovitog razvoja svih naroda. Vjerujem da će vas moj posjet ohrabriti na putu međusobnog poštovanja i susreta koji vodi sigurnom i trajnom miru koji ne uzmiče. Mir ima tu ljepotu; kada je stvaran, ne povlači se; „brani se zubima“.

Štititi život znači štititi stvoreno – rekao je papa Franjo u video poruci, ističući da će imati priliku cijeniti veliku prirodnu ljepotu koja obilježava Japan i izraziti zajedničku želju za jačanjem zaštite toga života koji uključuje zemlju, naš zajednički dom i na vrlo lijep način simbolizira japansku kulturu. Na kraju je zajamčio svoje molitve i zahvalio brojnim osobama koje pripremaju taj posjet, u nadi da će dani koje će provesti zajedno biti puni milosti i radosti.

Koliko su te teme Papi važne, svjedoči sve ono što će posjetiti u Japanu; Hirošimu i Nagasaki na koje su bačene atomske bombe, a dan nakon toga susrest će žrtve trostruke katastrofe koja se 2011. godine dogodila u Fukušimi. Po njegovu dolasku, najprije će se susresti s mjesnim biskupima. Potom će u glavnom gradu privatno susresti cara Naruhita, zatim mlade, predsjednika Vlade, predstavnike vlasti i diplomatski zbor. Uz misna slavlja koja će obilježiti njegov boravak, posljednji dan će posjetiti Sophia University gdje će imati više susreta, a na kraju će biti svečani oproštaj. U Rim će se vratiti 26. novembra.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: